Студенти от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ избраха Велико Търново за премиерата на своя дипломен спектакъл. Представлението ще се играе на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов“ в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус". Младите таланти са от класа по актьорско майсторство на проф. Пламен Марков. В старопрестолния град те ще представят пиесата "През октомври без теб" на Константин Илиев. Постановката е копродукция с великотърновския театър, а в ролята на бай Минко ще видим звездата на МДТ Стефан Методиев.

Премиерата ще е на 10 октомври от 19:00 часа в голяма зала на театъра. Режисьор на спектакъла е проф. Пламен Марков, художник е проф. Мира Каланова, а музиката е на Петя Диманова. Сценичният дизайн и костюмите са подготвени от студенти в класа по сценография на проф. Каланова.

Пиесата "През октомври без теб" на един от най-значимите съвременни български драматурзи Константин Илиев е безпощадно сатирично огледало на българското общество от края на 60-те години на ХХ век, когато е създадена. Именно това предопределя трудната сценична съдба на този драматургичен текст. Пиесата все още няма своя софийска премиера, а там, където е играна досега, се оказва политически неподходяща.

Постановката представлява криминален разказ, в който умело се преплитат две сюжетни линии - за мистериозното изчезване на много ценен златен кръст от един манастир и за силната, но невъзможна любов между бивша студентка и млад криминалист. В лоби бара на малък родопски хотел само за чужденци от Западна Европа се сблъскват съдбите и ценностните системи на група млади хора. Трагичният финал на тази занимателна и забавна история изправя зрителя пред възможността сам да си отговори на два големи морални въпроса - каква е цената да се отстоява истинското и каква е цената на изтъргуваното верую.

"През октомври без теб" е второто премиерно заглавие на великотърновския театър за новия творчески сезон. Първият премиерен спектакъл е операта "Сватбата на Фигаро" на Моцарт, която ще бъде представена пред публика на 3 октомври от 19:00 часа в голяма зала на МДТ. Диригент-постановчик е маестро Георги Патриков, а гост-режисьор е Петко Бонев. В спектакъла участват солисти от Китай, Сърбия, Русия, Северна Македония и различни оперни театри в България заедно с оркестъра, хора и балета на МДТ "Константин Кисимов“.