Представители на Студентски съвет на Медицински университет – Пловдив дариха висок клас апаратура на Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ "Свети Георги“.

С помощта на иновативния безжичен ехограф с компактен размер се проследява и локализира венозният съд за инжектиране на медикамент или анестетик, а вторият уред е за прецизно дозиране на упойката или друг медикамент до микрограм на веществото. Прецизните и модерни апарати са с широк диапазон на клинично приложение за най-малките пациенти и са изключително важни, както по време на интервенция, така и в следоперативния период или когато е необходимо транспортиране.

"Горда съм с нашите студенти! Те са хората, които утре ще бъдат на нашите места. Техният жест и желанието им да помогнат показват колко добри хора са станали. Това означава, че и ние, преподавателите, сме си свършили работата. Защото само от много добри хора стават добри лекари“, каза в емоционалното си обръщение при приемане на дарението професор Пенка Стефанова - началник на Клиниката по детска хирургия.

Инициативата за мобилния ехограф беше кауза на традиционния пролетен бал на студентите, проведен през април. Със събраната сума в размер на 10 000 лева бе направено днешното дарение.

"И двата апарата ще бъдат едни от най-използваните в операционната зала и в интензивния сектор, отдавна искаме да притежаваме тези устройства, защото работим с много малки деца и се налага често да слагаме централен венозен катетър. Тази високорискова манипулация ще бъде облекчена и прецизирана", изтъкна д-р Кремена Въжева.

Предстои студентите да закупят допълнителни консумативи и инструментариум за клиниката.