Строителният сектор в Кюстендилска област показва устойчиви резултати. Това каза пред журналисти инж. Стоян Стоилов, областен председател на Камарата на строителите в България, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Строителите от областта работят по различни обекти. Сред тях са: "Текущ ремонт на обекти, общинска собственост“ в град Кюстендил; "Основно обновяване на спортна площадка в двора на Езикова гимназия "Д-р Петър Берон“; "Изграждане на нова спортна зала в обхвата на "Спортен комплекс "Осогово“; "Основен ремонт на техническа инфраструктура и съоръженията към нея - покритие на река Бистрица в урбанизираната територия на град Дупница, за устройване на открит паркинг в централната градска част; "СМР за преустройство и смяна на предназначението на младежки дом в градски исторически музей“ в Дупница; "Ремонт на общинска образователна инфраструктура – ОДГ“ в град Рила, финансиран по ПРСР 2014-2020 година; "Рекултивация на депо за неопасни отпадъци“ и "Паркоустройство и благоустройство на училищен двор“ град Сапарева баня; "Укрепването и почистването на река Бабинска, река Новоселска и река Рабовска“ в село Долистово, община Бобов дол; Реконструкция на улични водопроводи на територията на общините.

"Един от проблемите тази година е този, че част от малките и средните фирми са на ръба на фалита и трябва да се опитаме да им помогнем. Частните инвестиции се свиват все повече и възможен изход за тях е да изпълняват обществени поръчки. Затова може би трябва да се помисли за занижаване на изискванията за участие в тръжните процедури, за да имат шанс повече компании да подават документи. Тук трябва да отбележим и отражението на сивия сектор, който допълнително затруднява работата на изрядните строители. За съжаление огромната част от ремонтните и довършителните работи в частни имоти се извършва от нерегистрирани никъде бригади, които не плащат осигуровки и данъци и подбиват цените на коректните компании. Да не говорим, че качеството, което предлагат, е на изключително ниско ниво“, каза инж. Стоилов.

Една от основните цели за следващата година е да се увеличи броят на членовете на Строителната камара. Другата важна задача ще е свързана с работата за квалификация, преквалификация и обучение на служителите. Усилията ще бъдат насочени и към реализацията на приетите основни насоки за дейността на камарата, както и към осъществяването на главната й функция - да защитава правата и интересите на своите членове, на потребителите на строителни услуги и на бранша. "Много беше направено, но има и още много да се върши - най-вече за промяна на мисленето в посока комуникация с общинските власти и с учебните заведения, предлагащи висше или средно техническо строително образование“, каза инж. Стоилов.

Венцеслав ИЛЧЕВ