До дни отсечката на бул. "Александър Стамболийски“ от кръстовището с магазин "Рила“ до ул. "Братя Бъкстон“ ще бъде асфалтирана и ще бъде пусната на биндер за движение на автомобили, съобщи в интервю за Plovdiv24.bg Бончо Бонев, управител на строителната фирма "Парсек груп“, която извършва реконструкцията.

Новоасфалтираната отсечка е част от големия проект на "ВиК – Пловдив“ за изграждане на Южен обходен колектор. Обектът е разделен на 4 етапа, като в момента се работи в първия, най-големия с дължина 6,5 километра. Прави се канализация и водопровод в участъка от "Пещерско шосе“ до "Кукленско шосе“.

"Обектът е готов на около 75%. До края на годината ще бъде изцяло изграден, а в началото на новата година ще бъдат възстановени настилките. Зависи от времето дали ще бъде януари, февруари или март, но със сигурност ще има изградена подземна инфраструктура“ – посочи Бонев.

Към днешна дата настилките са възстановени на половината "Александър Стамболийски“, над 70 процента на "Петър Стоев“, "Модър – Царевец“ работи. Би трябвало да няма затруднения след края на годината да няма затруднения за гражданите, смята той.

Фирмата няма ангажимент да прави разширение или реконструкция на бул. "Александър Стамболийски“, а само подмяна на канализационната и водопроводна мрежа. Това е и причината от едната страна да се поставят нови бордюри, а от другата да са старите. "Де факто, ние възстановяваме това, което сме разрушили по време на изграждането на канализационната и водопроводна мрежа“ – коментира Бонев.

Строителството на Южния обходен колектор е сложен процес, на първо място, защото се прави канализация с Ф3000 – диаметър три метра, в който може да ходи възможно най-високият човек. Такива тръби досега в България не са слагани, което пък е свързано със специфична механизация, която фирмата е закупила и докарала на обекта.

Работата в градски условия, с минимални затруднения за гражданите, е другият сложен елемент. Булевардът не е бил затворен от край до край и да работят едновременно няколко екипа, както би трябвало при нормален проект, а са работили само три. Изпълнението в участъка на пробива "Модър – Царевец“ също е създало немалко затруднения, припомня Бонев. Там "Парсек груп“ е работила с друг изпълнител, и двете фирми имали свой проект, някои неща не били съгласувани, заплащането било по различен начин, което отнемало време за координация и усложнявало работния процес.

Не на последно място поставя изискванията на общината да работят в по-малки участъци и по-бързо да се завършват. "Дали участъкът е 100, 200 или 300 метра – технологичното време за завършване е едно и също. А и не можеш на всеки сто метра да правиш асфалт, защото трябва да има и някаква завършеност, не си го представяме да стане като кръпки“ – обясни строителят.

Намерението на община Пловдив да не затваря сега "Пещерско шосе“, а догодина, ще затрудни допълнително работата на "Парсек груп“, защото е свързано с мобилизация и демобилизация на хора, както и с предаване на обекта. "Ние не можем да предадем нещо, което е готово на 99%. Трябва да е готово на 100% и да го въведем в експлоатация“ – каза Бонев.

В момента колекторът е изграден до пресечката с ул. "Бряст“ и остават около 100 метра до "Пещерско шосе“, което означава че следващия месец ще бъде изпълнено. В самото кръстовище обаче строителите имат около 2 месеца работа – да се направи шахта и да се изгради връзка с водопровод и канализация, която да приеме цялата вода от "Пещерско шосе“ в посока ул. "Царевец“, "Модър“, "Александър Стамболийски“ и да стигне до Пречиствателната станция.

Много неща "от кухнята“, свързани с Южния обходен колектор, остават скрити за гражданите. Сред тях са трудните условия след ковид, войната в Украйна, съгласуването и одобрението на всяка стъпка на работа. Смята, че е най-добре да се види готовият продукт.

В интервюто коментираме и какъв би бил основният проблем във връзка с бурното строителство в Пловдив. "Трябва да се мисли преди всичко за инфраструктурата, защото тя носи след себе си удобствата на хората. Неправилно е според мен да се мисли за мегаломански проекти, примерно, като стадионите. Това са 100-150-200 милиона лева, които, ако ги обърнем в улици и булеварди, са 20 улици. Така и фирмите ще имат работа, и гражданите ще получат продукт“ – коментира той.

Според Бонев, общината трябва да има ясна концепция за развитието на града и тя да не се сменя при смяна на управлението. Като пример разискваме проблемите с наземната и подземната инфраструктура на кварталите "Остромила“ и "Беломорски“, които могат да се решат с планиране, проектиране и готова проектна документация.

Строителният сектор ще продължи да се развива, което от своя страна води и съответните проблеми, прогнозира той. "Ние все повече изпитваме остра нужда от квалифицирани кадри – инженери, техници, архитекти. Справяме се, сега имаме работници от Узбекистан и преминаваме през тези проблеми“ – сподели Бонев. Поставил си е постижими цели - да се запази колективът, да работят качествено и в срок и, когото погледне назад във времето, да не се срамува от направеното, а да изпитва гордост.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!