Община Благоевград възложи на екип от специалисти разработването на стратегия за разширяване на зоопарка и превръщането му в "Гора на мечките и вълците“. Това съобщи на встъпителна пресконференция по изпълнявания от Общината проект "Техническа помощ за инвестиции в зоологическата градина в Благоевград“ Десислава Кехайова – Витанова, Секретар на Община Благоевград и ръководител на проекта.

Това е един от представените преди месец два варианта за бъдещето на Зоологическата градина, разработени от експертен екип, които предвиждат създаване на условия за консервационни дейности с цел запазване на популацията на защитени местни видове. Първият предвиждаше обединяването на зоопарка с част от Ботаническата градина , а вторият да бъде разработена стратегия за обновяване на зоопарка на съществуващата в момента територия. Изборът беше направен след представяне и широко обществено обсъждане на двата варианта, инициирано от кмета Методи Байкушев и целящо да даде ясна представа за нагласите на обществеността за бъдещето на зоопарка.

Избраният вариант за развитие на зоопарка предвижда приобщаване на част от Ботаническата градина към него и създаване на "Гората на мечките и вълците“, т.е. обособяване на местообитание за мечки, местообитание за мечки и вълци с възможности за изтегляне на вълците в отделна територия, където достъпът на мечки е невъзможен. В период на хибернация достъпът на вълците до бърлоги и леговища също се ще ограничава.

В Стратегията ще бъде заложено цялостно осъвременяване на облика на зоопарка,  изграждане на местообитания и рехабилитационни зони за рис и дива котка. Ще бъдат обособени и иновативни съоръжения като волиери. Между огражденията на мечките и вълците, рисовете и дивите котки върху площ от 2000 кв. м, ще бъде изграден леснодостъпен модерен ветеринарно-медицински блок, в който ще се полагат всички необходими здравни грижи за животните. 

На мястото на клетките за зайци и пилета ще се разположи многофункционална сграда с експозиционни зали, в които любителите на животните ще могат да се докоснат до необятния свят на насекомите, таралежите и други малки видове. В сградата ще има и Образователен център със зали, демонстрационна площадка, лаборатория и директен достъп на посетителите до животни, което дава възможност за провеждане на зелено училище.

Приложение с добавена реалност за смарт устройства ще предоставя допълнителна информация за животните. 

С обновяването и модернизирането на зоопарка в Благоевград освен че ще бъдат подобрени условията за обитание на животните, значително ще бъдат повишени туристическия поток и годишните приходи.

Разработването на Стратегията ще даде възможност на Общината да кандидатства с инвестиционен проект за външно финансиране на ремонта/реконструкцията на Зоопарка по ОП "Околна среда“ 2021-2027 г.

Тя ще бъде изготвена по проект "Техническа помощ за инвестиции в зоологическата градина в Благоевград“, финансиран по Оперативна програма "Околна среда“ 2021-2027 г. Бюджетът на проекта е 199 044,00 лева с ДДС безвъзмездна финансова помощ, от които 139 330,80 лв. от Европейския фонд за регионално развитие за регион в преход, а 59 713,20 лв. - от държавния бюджет на Република България за регион в преход. Срокът за изпълнението му е до март 2025 г.