Стотици пловдивчани и гости на града се събраха на площад "Римски стадион", за да наблюдават възстановката на събитията от 1885 година, които са станали в Пловдив при обявяване на Съединението на Източна Румелия и Княжество България, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Припомняме, че днес честваме 139 години от това чисто българско събитие, белязало историята ни и променило хода на съдбата на България, която тогава все още е била подвластна на Османската империя.

Пред погледа и ръкоплясканията на насъбралото се множество комитет "Родолюбие" пресъздаде момента, в който Съединението става факт след серия от бунтове и срещата на голямоконарската чета на Чардафон с хората на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. По традиция беше прочетена и прокламацията за Съединението. 

Заповедта била четата на Чардафон Велики да закара губернатора тихомълком към Голямо Конаре. Продан Тишков обаче решил да го разходят из цял Пловдив и да стигнат дори до улица Станционна (днешна Иван Вазов), за да "натрие носа" и да го видят всички консули, които си построили къщи по престижната вече улица.

Припомняме, че според някои историци на площад "Римски стадион" се е намирала и пощата, където всъщност е бил прострелян смъртносно капитан Райчо Николов - единствената жертва на Съединението.