"Страната на усмивките“ оживява на крепостта Царевец. Едноименната опера на Франц Лехар, в изпълнение на актьори и музиканти от великотърновския театър "Константин Кисимов“, е поредното заглавие, част от програмата на Международния летен фестивал "Сцена на вековете“, предаде кореспондент на "Фокус“.

Още тази вечер сцената на историческия хълм ще се превърне в огромен лотосов цвят.

Действието в "Страната на усмивките“ ще пренесе публиката не само в изискана Виена и далечен Китай, но и в красивия и фантазен свят на сънищата. Солисти и актьори заедно с оркестъра, хора и балета на театъра създават уникална симбиоза на сцената. Те разказват вълшебна приказка за мирозданието на света, който се крепи основно на любовта. Тази приказка създава у зрителя усещането за едно човешко пътуване до най-съкровените ни мечти и въжделения, до нашите страхове и желания, с които се раждаме и изпитваме през цялото си съществуване.

Великотърновският театър ще изненада публиката на Царевец с блестящо съчетание между изключителни солисти и актьорска игра, приказни костюми, завладяваща сценография и 3D мапинг. Диригент-постановчик на спектакъла е маестро Георги Патриков, а гост-режисьор е Вера Петрова от Софийската опера и балет.

В солистичните роли на сцената на средновековната крепост ще излязат великолепни гласове с ярко сценично присъствие. Публиката ще се наслади на изпълненията на Теодора Петрова в ролята на Лиза, на Пламен Долапчиев като принц Су-Чонг, на баритона Никола Иванова като граф Густаф фон Потенщайн и на Мирела Ябанджиева в образа на сестрата на принца Ми. В оперетата участват актьорите от МДТ Виктор Терзийски, Стефка Златкова, Иван Митев, Стефан Методиев, Кирил Милушев и хористът Стефан Стоев.

Постановъчният екип на "Страната на усмивките“ включва хореографа Катя Богданова, хормайстора Яница Първанова и концертмайстора Мария Павлова. 3D мапингът за спектакъла е подготвен от екип на elektrick me. Пом.-режисьор е Румяна Атанасова, корепетитор – Росица Тарапанова, над актьорската подготовка и пластика работи Стефан Методиев, а звуковите ефекти са дело на Петър Атанасчев.

Премиерата на открито на оперетата "Страната на усмивките“ на Лехар ще е тази вечер, от 21:00 часа на крепостта "Царевец“. Билети се продават на касата на МДТ "Константин Кисимов“, както и онлайн на сайта на театъра, в мрежите на eventim.bg и grabo.bg.