Днес десетки вярващи видинчани се помолиха за здраве и запалиха свещ на Никулден, предаде репортер на "Фокус“. В обновения митрополитски храм "Св. Николай Чудотворец“ във Видин, който вчера получи дарение уникална икона на светеца и мощи на св. вмчк Димитър Солунски тържествена служба отслужи Видинският митрополит Даниил, заедно със свещеници от видинска епархия.

По традиция първите хора на Видин запалиха уникалното сребърно кандило във формата на кораб, дарено от видинския еснаф преди повече от век и половина.

Под звуците на църковния хор бяха наградени с грамоти 12 певци от хора, които пеят в него 25 години. Специална грамота получи и един от най-големите дарители на Българската православна църква и на видинска митрополия – Таня Попова.

Литийно шествие, предвождано от хоругви, икона на свети Николай и духова музика, премина от храма през крайдунавския парк до понтон на пристанище Видин. На понтон, в голямата река, бе отслужена от видинският митрополит Даниил и свещеници заупокойна молитва в памет на всички загинали моряци, рибари и плаватели. Възпоменателни венци бяха хвърлени във водите на Дунав и от катер трикратното бе потопена в реката икона с образа на св. Николай.

На брега на Дунав, в краят на празника Видинският митрополит Даниил направи водосвет за здраве и благославяне на празничния рибен корбан, който бе раздаден на вярващите и дошлите да почетат свети Николай Чудотворец. Към всички вярващи, именници, рибари, търговци, банкери и всички празнуващи Никулден митрополитски поздрав отправи митрополит Даниил с пожелание: Бог да ги благославя и да им дарува много здраве и спокойни дни.

Танцьори изнесоха за празника кратка концерта програма.