Стотици участници от три континента идват за 23-тото издание на Националния фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие, който ще се проведе на 6-ти, 7-ми и 8-ми септември т. г. в Неделино, съобщи за "Фокус“ кметът на родопския град Боян Кехайов.

"Участниците от България са групи от над 120 читалища в цялата страна. Фестивалната програма в трите дни е запълнена на 100% и в момента се анулират обедните почивки и кафе-паузите по предварителната програма, тъй като има много голям интерес от страна на участниците от всички фолклорни области на страната. Ще има гости от Русе, Сандански, Хасково, Кърджали, Добрич, Варна и други краища на България и наситеността и разнообразието от песни, мелодии и надсвирване ще бъде голямо“, поясни Кехайов

По отношение на международните групи, тази година има 13 групи от 10 държави. Участниците са от Турция, Полша, Кипър, Грузия, Мексико, Черна гора, Гърция, Молдова, Македония – три групи и Индия.

Конкурсната програма започва на 6-ти септември от 9:00 часа, а официалното откриване на празника ще бъде от 19:00 часа вечерта.

Тази година Фестивалът на неделинския двуглас съвпада и с отбелязването на 50-годишнината от обявяването на Неделино за град. Това е и причината освен конкурсна програма, да има и много концертни изпълнители, като музиката ще продължава и трите дни до след полунощ, посочи Кехайов. Сред поканените изпълнители са Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев“, Алекс Робов, Алисия, Скандау, Николай Славеев, Лидия, Молец, Калина и Невена, Нелина, Диогенис и Тони Стораро. Финалът на фестивала ще бъде след полунощ в неделя със светлинно шоу.  

Кметът на Неделино уточни, че в трите дни на фестивала се очаква трафикът да бъде засилен в града и околностите. Вече са заети и по-голяма част от хотелите и частните квартири в Неделино и околните населени места, като се очаква посетителите да бъдат хиляди.