Стотици гости и жители на Девин останаха възхитени от представянето на самодейците от Народно читалище "Назъм Хикмет -1948" и талантите от ДЮФТА "Родопчанка" - Девин по време на провелата се днес “Вечер на с. Грохотно" на сцената пред Културен дом.

Организаторите се бяха погрижили да впечатлят присъстващите с богата фолклорна програма. Представен бе обичаят “Прогонване на змии и посрещане на пролетта", който е традиционен за населеното място и се провежда всяка година  десетилетия наред на 14 март. Тогава, рано сутрин предимно деца се събират по махалите с чанове в ръце, взимат плетен кош, в който слагат слама и сено и започват да обикалят къщите. На всеки ъгъл наклаждат огън със съдържанието от коша и започват да наричат “Март навътре, змиите навън", съобщиха от община Девин.

Представена бе и част от етносбирката, която се съхранява в местното читалища - чеиз на мома, сандък от 1963 година, народна носия на близо век на млада невяста, подарена от свекърва й, Родословно дърво съдържащо наследниците на 57 фамилии и още ценни вещи и предмети, които пазят историята на местните хора, бит и култура.

Музикалната програма бе пъстра  съдържаща танци  от няколко фолклорни области като специални гости на вечерта бяха 

ДЮФТА "Родопчанка" - Девин. Изпълнен бе и Северняшки танц, с който съставът към НЧ "Назъм Хикмет -1948" - Грохотно спечели първо място в изминалия Международен фолклорен фестивал в Хасково.

Кулинарният щанд бе отрупан с над 40 ястия, между които имаше както типични родопски ястия, така и много осъвременени рецепти на вкусотии. На живо бе демонстрирано и месенето на питка, от Валя Пашова.

Организатори на “Вечер на с. Грохотно" бяха НЧ "Назъм Хикмет -1948" и кметството в с. Грохотно, като те бяха поздравени от кмета на Община Девин Здравко Иванов.