Стотици смелчаци скачат в ледените води на реките във Великотърновска област днес. Поводът е традиционния ритуал за големия християнски празник Йордановден, който честваме на 6 януари, предаде кореспондент на "Фокус“.

Във Велико Търново обичаят ще бъде изпълнен в Янтра под Владишкия мост, в подножието на Царевец. Програмата в старата столица започва с литургия в катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица" от 9:00 часа. В храма ще бъде извършен и тържествен богоявленски водосвет, а след това във всички църкви на града ще се раздава светена вода. В 10:30 часа от катедралата ще потегли литийно шествие, а пред крепостта Царевец ще бъдат благословени знамената на НВУ "Васил Левски", институции и организации. Ритуалът по хвърлянето на богоявленския кръст в Янтра и изваждането му ще започне в 11:00 часа.

По същото време старата столица ще почете и 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. Ритуалът ще започне в 9:30 часа пред паметника на бележития български поет и революционер в центъра на Велико Търново, където ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност.

Кметствата на великотърновските села Шемшево и Леденик също канят жителите си на тържество по случай Йордановден, което ще се проведе до моста между двете населени места от 11:00 часа. Там отец Илия ще отслужи богоявленски водосвет за здравето на всички миряни, а за смелчаците, които ще влязат в ледените води, са осигурени награди. Ритуалът ще бъде изпълнен и в Килифарево.

С водосвет и ритуал по хвърляне на Светия кръст във водите на река Янтра до село Първомайци ще бъде отбелязано Богоявление в община Горна Оряховица. Ритуалът до Александровския мост ще започне на 6 януари (събота) от 12:00 ч.

В Свищов богоявленският ритуал ще започне в 10:30 ч. в местността "Паметницитe“ на брега на Дунав. Хвърлянето на кръста ще бъде предшествано от водосвет за здраве, отслужен от отец Михаил.

В Павликенско ще се хвърлят за кръста във водите на река Росица в местността Лъката точно в 11:00 часа.

Празникът ще бъде отбелязан и в други населени места от областта. 6 януари е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. След тайнството хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление. Дотогава се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони, затова те се наричат "Мръсни дни", Поганци, Караконджуви дни, но с кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.