Стотици жители и гости на Велико Търново се събрана на площад "Цар Иван Асен I" в старата столица за тържествената заря проверка за Деня на Независимостта, предаде кореспондент на "Фокус". Проявата бе предшествана от Шоу спектакъл със строеви хватки на духови оркестри. 

Церемонията започна точно в 19:30 часа, като курсанти, военни, официално лица и граждани отдадоха почит на геройски загиналите за свободата, Съединението и Независимостта на България. Слова произнесоха кмета на Велико Търново Даниел Панов и председателя на Народното събрание Рая Назарян. И двамата припомниха подвига на предците и призоваха да следваме техните завети - да сме обединени, независими и да работим за благото на България. 

"Да си независим днес не е нито самодостатъчност, нито изолация, нито ограда за външния свят", посочи в словото си председателят на Народното събрание. Независимостта е правото, но и задължението да търсим съвпадение с интересите на другия, да ги отстояваме за себе си, но и за другите, подчерта Рая Назарян. По думите й това е каузата на България днес - да утвърждава независимостта си в семейството на цивилизования свят. Само независимият получава уважение и е способен на себеуважение, допълни тя.

Бяха изредени имената на велики владетели, пълководци, генерали и военни, отдали живота си на това да пребъде България. След това паметта им бе почетена с минута мълчание. Последваха фойерверки и тържествена стрелба на курсантите от НВУ "Васил Левски". 

Кулминацията на програмата бе аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина", след който отново имаше огромна заря.