Стотици миряни изпълниха катедралния храм "Успение Богородично“ в Пловдив минути след девет часа, за да присъстват на божествената света литургия, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Камбанен звън огласи периметъра около храма, а гражданите спокойно се стичаха към него.

Преди да се отправят към църквата, повечето хора си купуваха цветя от множеството сергии, които ще поставят на иконата на Св.Богородица. Освен цветя, търговци продаваха и бели гълъби. 

Голяма бе опашката за закупуване на свещи. Обичайно те се купуват вътре в храма, но сега има специално обособено място отвън, където да се случва продажбата. Там се записваха имената за здраве и упокой. 

Свещниците в храма се оказаха недостатъчни, за да поберат всички запалени свещи тази сутрин. Всеки мирянин, посещаваш храма, днес се моли и благодари за различни неща, но повече хора са обединени в едно - здравето. 

Светата литургия бе оглавена от пловдивския митрополит Николай.

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло.

Според преданието това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Исус обаче не е пожелал да вземе и баща си, дърводелеца Йосиф. Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно.

По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка (Рождество на Пресвета Богородица - 8 септември). На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.