"Ден на ашурето" организираха за поредна година мюсюлманското настоятелство и районното мюфтийство в Пловдив с подкрепата на община Пловдив. Празникът се проведе пред Джумая джамия в присъствието на различни етноси и религии, предаде репортер на "Фокус".

В събитието се включиха редица официални лица като кмета на града Здравко Димитров, областния управител Илия Зюмбилев, генералния консул на република Турция и други официални гости.

Темата за мира и добротата присъстваше в изказванията на всички тях. 

"Ашурето е гозбата на мира", каза първи районния мюфтия на града. Той сподели, че се радва как пловдивчани заедно празнуват празника.

Много хора бяха избрали да посетят събитието и да се почерпят с ашуре.

Председателят на висшия мюсюлмански съвет сподели любопитен факт, че празника на ашурето води началото си при евреите със спасението на Моисей. 

"Ашурето е символ на спасението и обединението. Хората днес повече от всичко се нуждаят от вяра, надежда, обич и уважение."

Генералният консул изтъкна, че ашурето е гозба съставена от несъвместими на пръв поглед продукти, но необяснимо заедно правят хармония.  

Всички присъстващи на празника разбраха, че ашурето е любима храна на кмета Здравко Димитров.

С думите "Тук живеят хора, които уважават човека до себе си" завърши изказването му.

От своя страна Зюмбилев каза, че Пловдив трябва да е пример за България и Европа, как различните общности могат да живеят заедно в разбирателство.

В събитието бе включено изпълнение на единствения българин дервиш - пловдивчанинът Васил Тосев.Танцът се смята за връзка между земния и небесния свят.

На финала всички официални лица хванаха по един черпак и разбъркаха заедно съставките на ашурето, след което започна раздаване на гозбата.