Над 400 гайди огласиха смолянското село Стойките на Петия национален гайдарски събор "Апостол Кисьов“, който се провежда днес и утре, предаде репортер на "Фокус“. Стотици гости от цялата страна се събраха в родопското село, за да се потопят в магията на българския фолклор и на гайдата.

Празникът започна с отдаване почит на патрона на събора Апостол Кисьов. На паметника му в центъра на селото бяха положени венци и цветя в знак на признателност към него от различни институции и граждани.

Мария Кисьова – председател на НЧ "Пробуда – 1903“ в Стойките, заяви че тазгодишното издание е много специално вълнуващо за всички. "Има ли друг фолклорен специалист и общественик, композитор и творец, създател на десетки фолклорни формации, сред които най-голямото чудо, известно не само в България, но и извън пределите й – "100 каба гайди“ – това е Апостол Кисьов. Тази година честваме 100 години от рождението му. Той е отдаде целия си живот в името на родопския фолклор. Няма аналог на неговата личност и дело. Колко са последователите му, които развиват гайдарството, започнало от основоположника Апостол Кисьов, като и до днес още по-ярко свети величието на делото му“, каза Кисьова пред стотиците почитатели на българския фолклор.

След това стотиците гайдари и гости, под звуците на гайдите тръгнаха на шествие от центъра на селото към местността "Потока“ където бе и официалното откриване на събора. На празника присъстваха зам.-кметът на Смолян, инж. Мариана Цекова, зам.-областният управител на Смолян, Боян Симеонов, кметът на Стойките Дафинка Кехайова, кметът на Широка лъка Васил Седянков, изп. директор на "Пампорово“ АД Мариян Беляков, Ралица Базайтова – главен експерт в Министерството на културата и други.

Инж. Цекова поздрави присъстващи ето името на кмета на Смолян, Николай Мелемов. "В този празничен ден за стойченци и за всички нас, бих искала да отправя своята дълбока признателност към наследниците на Апостол Кисьов, които с почит и уважение пазят паметта на своя предшественик, към народното читалище в село Стойките, които съхраняват и популяризират вековната традиция на родопския традиция на родопския фолклор“, посочи инж. Цекова.

Симеонов поздрави гайдарите и гостите от името на областния управител, Захари Сираков. "Националният събор на гайдата се превръща в хубава традиция популяризираща един от символите на Родопите – родопската гайда. Петото му издание носи още по-дълбок емоционален заряд, а именно – отбелязване на 100-годишнината от рождението на фолклориста Апостол Кисьов. Нека продължаваме неговото дело“, каза още Симеонов.

Ралица Базайтова – главен експерт в Министерството на културата се обърна към всички приятели на гайдата и традициите. "Радвам се, че за поредна година Министерството на културата подкрепя това забележително събитие – юбилея 100-годишнината от рождението на Апостол Кисьов и Петия национален гайдарски събор. Поздравявам всички, които допринасят за развитието на гайдарското изкуство в България, всички които работят неуморно в школи, в читалища, в националните училища по изкуствата, за да я има и до днес тази традиция и да свирят от мало до голямо, каза още експертът.

След това на сцената на събора започнаха изявите на гайдарите и съставите от различни краища на страната, като първи бяха домакините от НЧ "Пробуда – 1903“ – село Стойките. След останалите участници са  "101 каба гайди“ и Детски гайдарски състав "Апостол Кисьов“ от Смолян, Сборен гайдарски състав "Дельо хайдутин“ от Златоград, Мадан, Рудозем, Гайдарски състав "Еподай“ - Пловдив, гайдарски състави от читалищата в Девин, Чепеларе, Солища, "Николай Хайтов“ - София, "Страхил войвода“ - с. Варвара, Гайдарски оркестър от НУФИ "Филип Кутев“- гр. Котел, гайдарски оркестър от НЧ "Христо Ботев“- гр. Калофер, НЧ "Челопеч“- гр., Копривщица, "Дунавски гайди“- гр. Русе и други.

По време на събора се провежда и школата за гайдаджии-мераклии, които искат да се научат да свирят на гайда. От 19:00 часа ще започне Концерт "20 години "101 каба гайди“, с Костадин Илчев и Никола Марковски. От 20:00 часа ще бъде премиерата документалния филм "100 години от рождението на Апостол Кисьов – Апостолът на Родопа планина“.

Съборът продължава и в неделя, 30 юни от 10:00 часа отново с изяви на участниците и Школа за гайдаджии-мераклии. Предвидена е и Гайдарска закачка на тема "Българска сватба“.

Накрая съборът ще бъде закрит от сборен гайдарски състав. Организационният комитет на събитието е подготвил грамоти и дипломи за всеки участник на сцената и за всеки гайдаджия-мераклия, който ще се обучава в школите. Не са предвидени такси за участие, а школата за гайдари е безплатна.