Стотици джамалджии разтърсиха площада в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Първото по рода си за града под "Хисарлъка“ шествие се проведе на Стафановден и се организира от Общината. В него участие взеха над 300 души от групите от селата Ябълково, Жабокрът, Пиперков чифлик, Слокощица, Гирчевци.

Шумните звуци на кукерски чанове и звънци огласиха центъра на града, а джамалджиите гониха злите духове и наричаха за здраве.  Карнавалното шествие тръгна от Общински драматичен театър и продължи по централната градска алея към площад "Велбъжд“. Кметът инж. Огнян Атанасов и зам.- кметът Кристиян Иванчов поведоха обединените кукерски групи.

Основният ритуал беше извършен около Коледната елха, а след това се изви дълго и цветно кюстендилско селско хоро, събрало цялата сила и енергия на джамалите и жителите и гостите на Кюстендил.

"За първи път се прави това нещо в Кюстендил. Джамалджийте, обединени и петте групи, дойдоха на площада. Има база за развитие. Нашите групи са били едни от най-силните в страната, но винаги са били сами, поотделно, а сега вече са обединени“, каза кметът на Кюстендил Огнян Атанасов.

Той допълни, че на 10 февруари 2024 година градът ще бъде домакин на регионален кукерски фестивал и това ще бъде неговото първо издание.