Екипът на СО-район "Студентски“ проведе съвместна акция с екипи на 7 РУ СДВР и Столичен инспекторат по локализиране и премахване на незаконни сметища в кв. "Малинова долина“, научи Sofia24.bg

Ето какво съобщиха от районната администрация:

На 16 август т. г. в ранните часове на деня се проведе специализирана полицейска акция съвместно със служителите на отд. "Одит и контрол“ при СО-район "Студентски“. Във фокуса на проведените мероприятия беше установяването на извършителите на нерегламентирано депонираните отпадъци. Установени са множество лица, които извършват дейност в нарушение на обществения ред, пребивавайки в самоделни бараки на територията на поляните северно от Софийския околовръстен път. Органите на СДВР установиха самоличността им и издадоха разпореждане за незабавно премахване на отпадъците и напускане на района.

Установените граждани са родом от с. Луковит, Берковица и област Ловеч. Миграцията им към кв. "Малинова долина“ е свързана с търсенето на работа по строителните обекти, каквато изглежда успяват да намерят. Лицата в своето пребиваване са създали няколко незаконни сметища, изгаряли са отпадъци, създавайки условия за възникване на пожари, изградили са нерегламентиран бент по реката за хигиенни нужди. Общият обем на разпръснатите битови отпадъци надхвърля 50 000 л, в което число влизат бутилки, текстил, картон, дървен материал, строителни отпадъци, дунапрени, автомобилни гуми, опаковки, найлони и други.

Днес, 21 август, се проведе повторна акция по премахване на създадените сметища. В нея взеха участие няколко екипа на 7 РУ СДВР, Столичен инспекторат, екипът на отд. "Одит и контрол“ при СО-район "Студентски“ и кметът Петко Горанов. Разчистването се извърши чрез багер, предоставен за нуждите на районната администрация от строителен предприемач с дейност в района.

"Основен проблем са лицата от ромски произход, които идват от вътрешността на страната. През лятото това е тяхното място на пребиваване, някои от тях остават и през зимата. Тези хора живеят в ужасни условия, взимат със себе си и децата си“,каза кметът на район "Студентски" Петко Горанов.

По сигнал на граждани Столичен инспекторат установява незаконно депонирани автомобилни гуми в същия район. За деянието е съставен акт за административно нарушение. Извършителят ще бъде глобен. 

"Бих искал да се обърна към обществеността. Нека бъдем партньори в опазването на околната среда. Нашите екипи са на терен всеки ден, но това изглежда не е достатъчно, за да обхване всички проблеми“, каза Петко Горанов.

Районната администрация ще настоява за по-активни действия на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда“ за условията, при които гражданите работят, наличието на трудови договори и спазване на безопасните условия на труд.

"Проведени са разговори с всички строители в района за възможността да предоставят фургони на територията на строителните обекти, в които работниците им да живеят за времето на строежа, за да не изпадаме във всички тези ситуации“, обясни кметът Петко Горанов и добави: "Ние нямаме капацитета да установяваме и кой къде работи, да следим за трудови договори и т.н., полагаме усилия за въвеждане на нормалност в цялата ситуация“.

Екип на районната администрация облита с дронове периметъра по няколко пъти в седмицата за осъществяване на визуален контрол. Обект на контрола са незаконното депониране на строителни отпадъци, незаконното изсипване на земни маси, нерегламентираното пребиваване на лица, превенция от пожари и др. Акциите ще продължават.