Кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов и зам.-кметът с ресор "Обществено строителство“ инж. Христо Вълчанов направиха многократни проверки на хода на ремонтите на тротоари. Те се срещнаха с техническите ръководители и изпълнителите на обектите. Обсъдени бяха специфики по работата на всеки обект по отделно с цел както максимално ползотворната работа, както и удобството на гражданите. Това става ясно от публикувания седмичен бюлетин за работата на районния кмет и администрацията на "Триадица" за периода от 7 октомври до 11 октомври, предаде "Фокус".

Ето какво още заявиха от район "Триадица":

Продължават дейностите по ул. “Мидия“, ул. “Дедеагач“, "Мила родина“ и на ул. “Гургулят“. На ул. "Хан Пресиян“ освен ремонт на тротоара, бе подменено и уличното осветление. Напредва и ремонтът на ул.“Траянова врата“. Започна ремонтът по ул. “Енос“.

Над 70 отрицателни становища постъпиха в района, във връзка с инициирана от собственика на "Мотописта" процедура за застрояване на част от обекта. Постъпило е и едно становище в подкрепя на проекта. Отрицателната позиция на района, ведно с останалите мнения ще бъде предоставена на вниманието на главен архитект на Столична община и Направление “Архитектура и градоустройство" с категорична позиция застрояването да не се допуска. 

Към същото направление районът депозира официален отказ и становище за прекратяване на проект на частен собственик за изменение на отреждането на частен имот, находящ се в кв. “Манастирски ливади - изток", предназначен за детска градина. Собственикът на имот в кв. “Кръстова вада-запад“ в близост на ул. “Никола Крушкин- Чолака“ предприе действия по разчистване на терена. Това се случи с помощта на Столичен инспекторат - район "Триадица". 

Районната администрация оказа съдействие на инспекторите по идентифициране на собственика и последващи действия. Теренът е изчистен, поставена е ограда и има видеонаблюдение с дрон. Инспекторите от Столичен инспекторат - район "Триадица“ ще продължат да следят и при установяване на съответни нарушения за спазване на чистотата в имотите, дворовете и прилежащите площи.

Районният кмет Димитър Божилов и началникът на отдел УТРКС арх. Вангел Михалев се срещнаха на терен със собственика на имот на ул. “Васил Стефанов“ и с представители на "Софийска вода“. Постигнат бе важен консенсус пътят при мостчето да не се затваря като започна процедура за неговото рехабилитиране и разширение. Дадени бяха предписания за отводняването на имота като бяха поканени и представители на комуналното дружество.

След внезапна проверка на районния кмет и началника на УТРКС бе спряно строителството на жилищен обект на ул. “Луи Айер“. На изпълнителя бе издадено предписание обектът да бъде приведен спрямо одобрените проекти, както и да бъде възстановен участъкът от улицата, който бе компрометиран в хода на строителните дейности.

Кметът на район "Триадица" направи проверка на строителен обект в жк. “Манастирски ливади-изток“ по сигнали на граждани за неспазване на изискванията за почистване след извършваните дейности. От техническият ръководител бяха изискани одобрени документи за строежа, които не бяха представени. От отдел УТРКС състави предписание собственикът да предостави необходимите разрешителни. По време на проверката бяха констатирани и други нередности, които следва да бъдат отстранени.

Район "Триадица" обяви конкурс с предмет "Отдаване под наем за срок от 5 (пет) години на свободните към момента дентален кабинет 1Б, дентален кабинет 4 и зъботехническа лаборатория“, представляващи части от имот - публична общинска собственост в триетажна сграда на Първа стоматологична поликлиника (Дентален център) със застроена площ от 238,64 кв.м., находяща се в гр.София, Район "Триадица“, ул. "Хан Аспарух“ № 9. Конкурсната документацията се продава в касата на района до 16.00 на 7 ноември 2024 г. на цена 60 лв. Краен срок и място за подаване на офертите – до 16.00 ч. на 08.11.2024 г. в деловодството на СО Район "Триадица".Конкурсът ще се проведе на 11.11.2024 г. от 11.00 ч в заседателната зала на район "Триадица", ул. "Алабин" № 54, ет. 3.

Зам.-кметът на район "Триадица" Руслан Баждеков направи проверка на по сигнал на граждани за достъпната среда в ДГ№7 "Детелина“. Установено бе, че съществуващата рампа не се ползва поради съображения за сигурност от страна на ръководството на детската градина. След проведена работна среща между районната администрация и директора бе намерено решение за отстраняване на проблема и осигуряване на достъпна среда спрямо съвременните изисквания.

Започнаха оспорваните състезания от Ученическите игри 2024/2025 г. Те бяха открити от турнир по футбол за възрастова група 5-7 клас. В надпреварата победиха отборите от 73 СУ "Владислав Граматик“ и 104 ОУ "Захари Стоянов“ класирали се съответно на първо и второ място.

Извършено бе отсичане на сухи дървета пред вх. Б на бл.35 и зад бл. 10 в кв. "Стрелбище“ и резитба по ската на стълбите към ул. "Порто Лагос“, до мантинелата на бул. "П. Славейков“ на входа на транспортния тунел на НДК, пред вх. Г на бл. 255 в ж.к. "Гоце Делчев“. Подменени бяха летви на пейки и направен ремонт на съоръжение за игра на детска площадка зад бл. 238 в ж.к. “Гоце Делчев“. Почистени бяха площадки за игра, намиращи се в междублоковите пространства.