Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика извънредно заседание на градския парламент този четвъртък, от 10 часа.

"Съгласно Правилника за работа на съвета, при искане от 1/3 от общинските съветници, съм задължен да свикам извънредна сесия. Относно мотивите на колегите от ГЕРБ – искането кметът Васил Терзиев да бъде изслушан по въпроса за задръстванията в столицата – трябва да отбележа, че няма никаква извънредна ситуация. За съжаление, политическата реторика в разгара на предизборната кампания пречи на някои съветници да осъзнаят кой управлява София в продължение на близо две десетилетия.

Трафикът в града не е резултат от последните месеци, а следствие на години липса на адекватни мерки. Пример за това е нерехабилитирането на ключови рингови булеварди, което би облекчило автомобилния поток; недостатъчното развитие на градския транспорт като ефективна алтернатива на автомобилното движение; както и непълната и несъгласувана с визията за устойчиво развитие веломрежа. От първия ден на нашето управление започнахме да работим за намирането на решения на тези натрупани с времето проблеми.

Задръстванията в София не са ново явление, свързано с встъпването в длъжност на кмета Терзиев. Затова бих препоръчал на колегите от ГЕРБ да предложат изслушване на г-жа Йорданка Фандъкова, която да даде отговори за това, защо в продължение на толкова години, докато беше кмет, не бяха извършени необходимите реформи за облекчаване на трафика“, коментира още Цветомир Петров.