София може да бъде глобален технологичен лидер. Това заявих при откриването на Webit 2024. Форум, който в следващите два дни събира визионери, иноватори и лидери от цял свят. Това написа кметът на София Васил Терзиев в личния си профил във Facebook, предаде "Фокус".

Ето какво още добави той: 

София не е само част от световните тенденции – тя може да ги създава. Нашият град има уникалната възможност да се позиционира като световен лидер в развитието на технологии, които ще преобразят обществото. Вярвам, че заедно можем да изградим бъдеще, в което хората и роботите съжителстват и работят заедно в синергия.

Изкуственият интелект не е просто технологичен инструмент, а фундаментална промяна в начина, по който функционира светът.

Сега е времето да се изправим пред големите въпроси: Какво е мястото на изкуствения интелект в нашето общество? Как можем да го използваме, за да подобрим живота си и да създадем устойчиво бъдеще? Важно е да мислим стратегически за него не просто като нещо, което ни служи, а като партньор в изграждането на по-добър свят.

София ще бъде градът на бъдещето, където не само технологиите, но и хората ще се развиват. За да постигнем това, трябва да действаме сега, да създаваме условия за иновации и развитие на технологиите в полза на всички.

Вярвам, че София може и трябва да използва технологиите и иновациите за подобряване на качеството на живот и за изграждане на устойчиво бъдеще.