До края на годината без преработка ще се изхвърля едва 10% от боклука на София. Това заяви кметът на града Васил Терзиев в ефира на bTV. Той обясни, че в началото на мандата му 90% от боклука се е изхвърлял, а заводът за преработка на отпадъците на практика е бил неработещ. Съоръженията не са били поддържани, а доклад е обобщил, че състоянието им е трагично. Така до година и половина – две е щяла да се запълни четвъртата клетка на депо "Садината", а проект за пета и шеста не е имало. Терзиев заяви, че този проблем е решен.

Той посочи, че предишната обществена поръчка за оползотворяване на RDF-отпадъка е била за 40% от него за 26 млн. лева, а при новата е постигната цена от 22 млн. лева за 100%.

По повод на установените незаконни сметища за строителен отпадък, той заяви, че вече се прави морфологичен анализ на боклука, като в града ще бъдат създадени и нови точки за изхвърлянето на едрогабаритен, строителен отпадък и земна маса.

През следващата година ще се подписват и нови договори за сметоизвозването в столицата, като Терзиев каза, че критериите са завишени и обеща по-строг контрол.

Във връзка с ремонта на ул. "Опълченска", където има протести заради изсичане на дървета, той каза, че това се налага заради подмяната на подземна инфраструктура и риска да стане инцидент с дърветата, ако им бъдат орязани корените. Определи сечта като неизбежна, като заяви, че вместо 39 дървета ще бъдат засадени 53.

За новата организация на движение на бул. "Патриарх Евтимий“, срещу която също имаше недоволство, Терзиев каза, че в общината са си взели бележки и чакат тълкувание на регионалното министерство за това как да бъде уредено движението.

Идеята на Бойко Борисов за тунел, който да бъде изграден при разширението на Околовръстното при Княжево, Терзиев заяви, че тази идея, дело на бившия главен архитект на София Петър Диков не е остойностявана, а в района имало и много подпочвени води. Проектът на общината е да бъде построена естакада.