"Вътрешен одит“ на Столична община ще извърши проверка на процедурите по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление в София“, по заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от пресцентъра на общината.

В обхвата на проверка ще се включат и направените възлагания на различни дейности и плащанията им до момента.

По-рано днес премиерът Кирил Петков обяви с пост във фейсбук-профила си, че ще разпореди проверка на обществена поръчка за уличното осветление в София.

"Когато в София, заради начина на провеждане на обществените поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата струва 1587 лв, а от другата страна на същата улица струва 5755 лв, значи наистина ни трябва Антикорупционна комисия с разследващи функции. Час по-скоро! Законът за КПКОНПИ е огромен приоритет! Едновременно с това от общинската администрация ни казват, че София нямала бюджет да покрие цените на тока и щяла да разрежда градския транспорт….

Когато изчистим корупционните практики, ще има бюджет за всичко!

Още в понеделник ще разпоредя проверки по тези изнесени факти.

Поздравявам Борис Бонев за тези нови публични разкрития!", написа премиерът.

До казуса се стигна, след като от организацията "Спаси София“ поискаха оставката на зам.-кмета по транспорт Кристиан Кръстев заради проблема с осветлението. Общинският съветник Борис Бонев твърди, че Кръстев е възложител на обществена поръчка за улично осветление на завишени цени.

В отговор Кръстев заяви, че няма да подава оставка. "Приблизително една и съща е среднопретеглената цена, която се заплаща от общината, на всяка от двете фирми, които отговарят за уличното осветление в София. Това е така, защото общата оценка в договорите за улично осветление съдържа два елемента – единият е цените за изграждане и основен ремонт, а другият – цените за поддръжка“, коментира той.

Относно цените за отделните артикули, които Бонев посочи, че са завишени, Кръстев коментира, че това е договореност между фирмите и техните доставчици, а не работа на Столична община.

"В тази обществена поръчка са участвали и общински съветници, включително и от опозиция, като няма подадени особени мнения от никой от членовете в комисията. Откритата процедура за избор на изпълнител за изграждане и поддръжка на уличното осветление не е обжалвана от никоя от фирмите, които са участвали", заяви Кръстев.