Успешна акция срещу наркоразпространението проведоха полицаи от столичното Пето РУ на 9 октоври. От МВР съобщиха, че за втори път през последните пет месеца е задържан мъж за производство на дрога. Специализираната операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, e проведена в квартал "Враждебна“ в следобедните часове на 7 октомври.

При процесуално-следствените действия на два адреса в едното жилище полицаите отрили 3 растения канабис, опаковка с около 50 грама суха листна маса от същия наркотик, както и торове и препарати за отглеждането му. На втория адрес, освен още 13 растения от същия вид, криминалистите иззели оборудване за домашна наркооранжерия –осветителни тела, торове и препарати, както и работеща електронна везна, семена и кутия с около 50 грама изсушена марихуана.

По случая са задържани двама мъже, на 25 и 43 години, образувани са две бързи производства по чл. 354В, ал. 1 от НК. След доклад в Софийската районна прокуратура, на по-младия, известен на МВР за наркоразпространение, е повдигнато обвинение и наложена мярка за неотклонение до 72 часа.

Той е задържан от полицията втори път за последните пет месеца заради обособяване на домашна наркооранжерия в мазето на имота. Тогава той бил заловен в момент на полагане на грижи за засадените наркорастения. 

Вторият задържан  е известен за наркоразпространие, грабежи и домови кражби.  На територията на столицата продължават специализираните полицейски операции срещу наркоразпространението в районите около учебните заведения и крайните жилищни квартали.