На предстоящото си заседание в четвъртък Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди Програма за скринингово изследване за рак на млечната жлеза (РМЖ) на жените, работещи в общинските детски ясли, градини, здравни кабинети в училищата, комплекси за детско хранене и детски кухни, както и на здравните медиатори. Докладът е внесен в СОС от зам.-кмета по финанси и здравеопазване Иван Василев, съобщиха от Столична община.

Финансирането на Програмата се предвижда да е в размер на 200 хил. лв., а прегледите ще се извършват от 1 октомври до 13 декември т.г. в общо 15 общински лечебни заведения (виж списък по-долу).

Скрининговите изследвания за РМЖ на работещите в общинските образователни и културни институции, както и в общинските транспортни дружества, се провеждат по инициатива на Столична община от 2015 г. насам. До края на 2022 г. Програмата е обхванала общо 27 502 жени. Според данните, предоставени от лечебните заведения, в резултат на скрининга при 8107 жени са установени болестни изменения, от които при 211 – находки, суспектни за РМЖ, а при 77 е поставена диагноза "карцином на гърда".

Редовните прегледи за рак на гърдата се препоръчват от онколозите, за да може заболяването да бъде открито навреме и в лечим стадий. Скринингът се извършва чрез клинични прегледи с ултразвуково изследване. Реализацията на Програмата през изминалите години доказва, че в партньорство Столична община и общинските лечебни заведения могат да осъществяват социално значими проекти и да популяризират превенцията на онкологичните заболявания.

Лечебните заведения, в които ще се провеждат прегледите по предварително уточнен график, са: Първа АГ болница "Св. София", Втора АГ болница "Шейново", Университетска Първа МБАЛ, Четвърта МБАЛ, МБАЛ "Княгиня Клементина", СБАЛОЗ "Проф. д-р Марин Мушмов", както и ДКЦ 8, ДКЦ 11, ДКЦ 12, ДКЦ 13, ДКЦ 14, ДКЦ 17, ДКЦ 18, ДКЦ 24 и ДКЦ 25.