Столична община активно се включи в Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца под мотото: "Бъди смел, бъди добър!“. Събитието, което символизира борбата с насилието и нуждата от съпричастност и доброта, събра на едно място деца и младежи, които обединиха усилия в засаждането на фиданки – символ на надеждата и новото начало.

Водена от заместник-кмета по "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“ Надежда Бачева, инициативата събра младежи от ЦНСТДБУ "Софроний Врачански" и ЦНСТДБУ "Паисий Хилендарски", съобщиха от Столична община. 

В двора на социалните заведения те засадиха фиданки с важни послания срещу насилието над и между деца. Към тях се присъединиха и ученици от 7. СУ "Свети Седмочисленици“, Минка Йовчева, директор на дирекция "Социални услуги за деца и възрастни“, както и приятели на младите участници.

Кампанията "Бъди смел, бъди добър!“ обединява множество социални заведения от София, които също засадиха дървета като знак на подкрепа за децата и тяхното бъдеще. Сред тях са Дневен център за деца и младежи с увреждания "Сава Филаретов", Дневен център "Усмивка", Център за обществена подкрепа "Бъдеще“ и още много други социални услуги, където заедно потребители и персонал посадиха фиданки с послания за промяна.

Тази инициатива е част от мярка 1.1. на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца за периода 2023 – 2026 г., организирана в сътрудничество с Агенцията за закрила на детето, Министерството на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите и други институции. Със символичните засаждания, участниците призовават към внимание, отговорност и смелост в борбата за по-добър и по-сигурен свят за децата ни.