В присъствието на кмета на София Васил Терзиев официално бе подписан Меморандум за сътрудничество за развитие на платена стажантска програма на Столичната община и Университета за национално световно стопанство (УНСС). Това е първата платена стажантска програма на Столичната община, която ще започне с "Юридическия факултет“ на университета от октомври.

Документът подписаха проф. д-р Цветана Стоянова – заместник-ректор на УНСС и зам.-кметът по направление "Правен и административен контрол“ Никола Лютов. На събитието присъстваха също деканът на Юридическия факултет на УНСС доц. д-р Мирослав Димитров и заместник кметът по финанси и строителство Иван Василев.

Програмата ще даде шанс на студентите да проведат едногодишен платен стаж в общината. 

"Работата в общината е интереса, много отговорна и има отражение върху това в какъв град живеем. Колкото по-добре си свършите работата, толкова повече ще можете да видите позитивната промяна в града. Подписването на меморандум за партньорство и сътрудничество е една голяма стъпка към добрите ни отношения с УНСС", каза кметът на София Васил Терзиев

Той изрази надежда и други факултети да последват примера на Юридическия.Васил Терзиев посочи, че целта е да изградим модел, който ни позволява млади хора да се присъединят към екипа на общината. 

"Вярвам в таланта, амбицията, възможностите, които имат младите хора. Развиваме общината като добър работодател и място, от което студенти да започнат своята професионална кариера", заяви Терзиев.

По думите на столичния кмет в Столична община има много правни казуси от всякакво естество, от които може да се научи много, да получите знания, каквито другаде не бихте имали възможност да научите. 

"Убеден съм, че с нашата съвместна работа ще променим нашия град", каза още кметът на София.

Зам.-кметът Никола Лютов изрази благодарността си към своя екип и специално към юрисконсултите – Черпокова, Николова и Иванова, положили огромни усилия за реализиране на програмата.

"Младите кадри на общината имат желание да работят и обучат други млади хора, които да се развиват кариерно. Няколко студенти от УНСС преминаха стаж през Столичната община и бях изключително доволен, такава е Мария Тонев, която много ни впечатли с работата си", заяви Лютов. 

Той благодари на УНСС и Юридическия факултет, който е пилотен партньор за развитието на стажантската програма. Целта по думите му е в "бъдещата структура на общината между 10% и 15% от всички щатове да са стажанти“.

Той увери младите хора, че в тях ще бъдат инвестирани както време и усилия, така и знания, което ще се очаква и от студентите.

Зам.-кметът Иван Василев, който е възпитаник на УНСС също насърчи младите хора. По думите му успяхме да осигурим финансиране от бюджета на Столичната община за провеждане на стажантската програма. 

"Радвам се да видя толкова много млади и будни хора, които имат интерес да се развиват професионално и се надявам да ви видя като колеги в Столична община, за да направим града ни едно по-хубаво място за живот и за развитие", заяви също Василев.

Проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, наблегна на факта, че добрите взаимоотношения със Столична община датират от много отдавна, но новото в този меморандум са платените стажове за студентите от Юридическия факултет.

"Мога да кажа, че ние сме първият университет, който подписва подобен меморандум за платени стажантски програми за наши студенти и това наистина е една стъпка напред. Ръководството на университета винаги се е стремяло да осигури най-добрите възможности за реализация на нашите студенти.“, каза заместник-ректорът, който основно отговаря за партньорските отношения на УНСС с различни институции и фирми.

Програмата е с Юридическия факултет на УНСС. Студентите ще бъдат информирани как да кандидатстват. Стажът е с продължителност една календарна година и обхваща периода от 01.11.2024 г. до 31.10.2025 г. По преценка на Столична община, при постигнати високи резултати в хода на работата, конкретен стажант може да бъде поканен да продължи стажа си.