Туристическа пешеходна обиколка за деца, част от новата програма "Опознай София“ се проведе днес по повод Световния ден на туризма. Програмата е насочена към деца от I до IV клас и предучилищни групи на територията на Столична община, с цел те да се запознаят с основните забележителности на града и да изградят по-дълбоко разбиране за богатата история на София.

Първите участници в тази инициатива бяха децата от 4 "А“ група на ДГ79 "Слънчице“. Те бяха посрещнати от Директора на ОП "Туризъм“ Антон Пенев в Туристическия информационен център в подлеза на Софийския университет "Св. Климент Охридски“. Оттам, с лицензиран екскурзовод, те се отправиха на разходка из централната част на столицата, като преминаха през емблематични културни и исторически обекти.

Маршрутът включваше посещения на значими места като Софийския университет, Паметника на Цар Освободител, Народното събрание, Националната художествена академия, Базиликата "Света София“, катедралата "Свети Александър Невски“, Гроба на Иван Вазов и Народния театър "Иван Вазов“, където завърши тяхното пътешествие.

Специален акцент в обиколката беше посещението на сградата на Столичния общински съвет. Там децата имаха уникалната възможност да се срещнат лично с кмета на Столична община, Васил Терзиев. Малките гости не само се запознаха с кмета, но и имаха възможността да седнат на неговия стол в кабинета му.

"Когато децата разбират историята на града и неговото значение, те стават по-ангажирани и отговорни граждани. Тези обиколки им дават възможност да открият колко уникална е София и да се гордеят с нея“, заяви кмета Васил Терзиев.

Обиколката завърши пред Народния театър "Иван Вазов“, където всяко дете получи грамота за участието си и малки изненади, подготвени от ОП "Туризъм“.

Програмата "Опознай София“ ще продължи с редовни пешеходни турове за деца през следващите месеци, като целта е да достигне до всички училища и детски градини на територията на Столична община. Тази инициатива ще помогне на младите софиянци не само да опознаят града си, но и да се влюбят в него.