Столична община стартира пилотен проект с изкуствен интелект (ИИ), насочен към оптимизацията на процесите по управление на финансирането по различни програми. Проектът е част от програмата "Пясъчник за иновативни решения“, която насърчава използването на нови технологии за подобряване на публичните услуги в София.

Проектът се реализира в партньорство със софийския стартъп "Тесие“, специализиран в разработването на ИИ решения. Системата използва Виртуални Асистенти с Изкуствен Интелект (ВАИИ), които автоматично събират, анализират и синтезират данни за нови възможности за финансиране от национални и европейски програми. Това значително ще ускори процеса на обработка на данни и ще улесни подготовката на проекти.

ВАИИ ще подпомагат експертите, като предоставят синтезирана информация за най-подходящите програми за финансиране, както и ще следят за нови възможности в реално време. Въпреки автоматизацията на тези процеси, финалното решение за избор на програми и финансиране ще се взима от експертите на Столична община, което гарантира запазване на човешкия контрол и преценка в целия процес.

"Системата ще спести време и ресурси на експертите, като им предостави цялостен анализ на възможностите за финансиране. Въпреки това, ключовите решения ще бъдат в ръцете на нашите специалисти, които ще осигурят правилната преценка и прилагане на тези решения в интерес на града,“ коментира Иван Гойчев, заместник-кмет в направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие".

С новия проект, Столична община прави решителна стъпка към интеграцията на съвременни технологии в административните процеси, като едновременно запазва човешкия фактор водещ в процеса на вземане на решения. Тази иновация ще доведе до по-бързи и информирани решения, свързани с подобряването на градската инфраструктура, екологията и устойчивото развитие в София.