Наградите на Столична община са признание за постиженията и приноса на хората на изкуството и културата за обогатяване на културния пейзаж на София. Наградите се връчват на 17 септември по повод Деня на София.

Столичната община приема предложения за Наградите за ярки постижения в областта на културата за 2024 г. Предложения могат да се подават до 26 юли 2024 г., включително, в областите литература, театър, музика, визуално-пластични изкуства, художествена фотография, кино, архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда, критика и журналистика в областта на културата, танцово изкуство, фолклорни сценични изкуства, съвременни перформативни и мултижанрови изкуства и специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура – за цялостно творчество на творец/творчески колектив, работещ на територията на Столичната община.

Могат да бъдат предложени творци или творчески колективи за конкретно произведение или художествен факт, създадени, представени и реализирани на територията на град София в периода 1 юли 2023 г. – 1 юли 2024 г., които са с траен характер и реален принос за културния живот на града. Не могат да бъдат номинирани творци посмъртно.

Предложения могат да правят неправителствени организации и граждански сдружения, работещи в областта на културата в София, регистрирани по ЗЮЛНЦ, както и други културни институции и юридически лица на територията на Столичната община. Предложения не могат да се правят от самите кандидати.

Предложения се приемат до 26 юли 2024 г. само по електронен път на https://kultura.sofia.bg/awards/.

Предложението трябва да съдържа мотивировка на кандидатурата (до две страници); творческа биография на автора/участниците в авторския колектив; авторски материал или конкретното произведение (книга, филм, запис на театрален спектакъл/концерт и пр.), което е повод за предложението; контактна информация за вносителите на предложението; контактна информация за предложения творец/творчески колектив.

Наградите ще се връчат на тържествена церемония в Деня на София – 17 септември.

Жури от професионалисти в областта на културата прави селекция от всички постъпили предложения и създава кратък списък с до 3 номинации във всяка от областите, както и за Специалната награда.

Вижте Статута и носителите на наградите в предходни години на https://kultura.sofia.bg/awards/.

За допълнителна информация: 02 986 22 78, 02 987 21 79 – дирекция "Култура“ на Столичната община.