Тази събота и неделя домакинствата в три столични квартала – "Симеоново“ и "Драгалевци“ в район "Витоша“ и "Вердикал“ в "Банкя“ получиха кафяви контейнери за разделно събиране на хранителни отпадъци, които ще бъдат обслужвани от Столичното предприятие за третиране на отпадъци, съобщиха от Столична община. С раздадените контейнери се разширява вече изградената система за събиране на този вид отпадък. 

Тя обхваща над 1100 общински и частни обекта – училища, детски градини, детски кухни, заведения за обществено хранене, магазини, хотели. Кафяви контейнери са разположени и в т.н. "зелени острови“ в районите "Надежда“, "Овча купел“ и "Илинден“. Хранителните отпадъци са сериозен проблем на градската среда и заплаха за чистотата на въздуха, почвите и водите. Оставени да се разграждат на сметището, те години наред образуват и отделят в атмосферата метан, много вреден парников газ. 

При контакт с вода, например дъжд, се образува т.н. инфилтрат, също много силен замърсител. Затова усилията на СО са насочени към тяхното предотвратяване и оползотворяване. Разделно събраните отпадъци от храни се транспортират до общинската инсталация на Хан Богров. 

Там се преработват в биогаз, от който се произвежда електроенергия за собствени нужди и продажба. Желаещите от трите квартала, които не са успели да се включат, могат да получат кафяв контейнер с подарък малко кошче за ползване вкъщи и 10 кг произведен от Столична община компост като се свържат с районната администрация.

Инициативата се провежда в рамките на проект "Подобряване на управлението на отпадъците на територията на Столична община чрез реализиране на пилотен проект за три общински схеми за разделно събиране и рециклиране на отпадъците“ по Програма "Опазване на околната среда и климатични промени" (ООСКП) на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014 – 2021 година. 

Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Столична община и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и на Програмния оператор на Програма ООСКП.