Столична община разпространи позиция относно имот в местност "Беловодски път-Боянско", район Витоша, София. Публикуваме я без редакторска намеса:

Имотът, за който става въпрос, е част от УПИ “за ЖС", кв.23Б по плана на град София, местност по регулация “Беловодски път-Боянско", район Витоша – СО. Той е регистриран съгласно действащата кадастрална карта на АГКК и действащия ПУП, одобрен с решение на СОС. Важно е да се отбележи, че имотът се намира извън границите на Природен парк “Витоша", не попада в обхвата на защитените територии и е изключителна частна собственост.

През годините т.нар. "Слънчева пътека" е преминавала през частния имот, който до скоро не е бил ограден. В началото на 2024 г. бе поставена метална ограда, което доведе до редица проверки от дирекция “Зелена система" към СО и дирекция “Природен парк Витоша" поради премахването на дървета и растителност. Собствениците на имота предоставиха разрешително, издадено от кмета на район “Витоша" на 19.09.2023 г., за тези действия.

Районната администрация ще инициира действия за постигане на съгласие със собствениците на частния имот, като ще им предложи да бъдат обезщетени с друг имот, за да се избегне застрояването върху "Слънчевата пътека". При проверка, извършена на 04.07.2024 г. от експерти на “Зелена система" и горски инспектори от Дирекция ПП Витоша, бе направено предписание на собственика да запази каменните плочи, които попадат в границите на имота. Те трябва да бъдат съхранени и предоставени за използване при евентуално преместване на пътеката по обходен маршрут – възможност, която предстои да бъде обсъдена.

При текущата проверка бе установено, че участъкът от пътеката е обособен така, че достъпът до съществуващата пътека да не бъде ограничен.

Районната администрация и собствениците на имота ще продължат диалога за намиране на най-доброто решение за всички засегнати страни и за запазване на природните ценности на района.