Софийското метро предвижда да се разшири с още 5 нови станции, които ще продължават до "Студентски град“. Това стана ясно след справка на "Фокус" на Регистъра за обществени поръчки.

Обществената поръчка за изготвяне на идеен проект за продължение на  метролиния МС "Витоша“ до квартал "Студентски град" с дължина 5 километра и вклчва пет подземни метростанции. Прогнозната стойност на проекта е около 1.9 млн. лв. без ДДС, като избраният изпълнител ще има година и половина, за да изготви проекта, който ще се разработи на база извършено предварително проучаване за трасе. 

При проектирането са предвидени тунелен участък със стартова и изходна шахта за тунелнопробивна машина, както и трапецовидна шахта за бъдещо отклонение в посока лифтова станция "Симеоново“.

С проекта се предвиждат три нови метростанции:

- първата на бул. "Черни връх“ между ул. "проф. Марин Големинов“ и ул. "Димитър Манчев“;

- втората до ул. "проф. Георги Манев“ и ул. "Стефан Савов“;

- третата на кръстовището на бул. "Симеоновско шосе“ и ул. "проф. Иван Странски“.

Метростанциите са разположени както следва:

Метростанция 1 – при кръстовището на бул. "Черни връх“ и ул. "Димитър Манчев“;

Метростанция 2 – при кръстовището на ул. "Проф. Васил Арнаудов“ и ул. "Стефан Савов“;

Метростанция 3 – при кръстовището на бул. "Симеоновско шосе“ и ул. "Проф. д-р Ив. Странски“;

Метростанция 4 – при кръстовището на ул. "Акад. Стефан Младенов“ и ул. "Проф. Атанас Иширков“;

Метростанция 5 – при кръстовището между бул. "Акад. Стефан Младенов“ и ул. "8-ми декември“ с ул. "Доктор Йордан Йосифов“.

Припомняме, че в момента се строи разширението на третата линия до "Цариградско шосе“, която е с дължина 6 километра и с 6 метростанции. Участъкът трябва да е готов през 2026 г.