Столична община отвари за кандидатстване програмата за граждански бюджети "Идеи за града“. Общият размер на програмата е 5 милиона и 300 хиляди лева. Чрез нея ще се финансират идеи за подобряване на градската среда и качество на живот на територията на общината, предложени и одобрени от гражданите. За първи път ще се финансират граждански проекти във всички райони на София, съобщиха от Столична община. 

Целта на екипа на кмета Васил Терзиев е активното включване на гражданите и организациите в процеса на вземане на решения за града. Програмата е в два раздела – Общоградски граждански бюджет и Районен граждански бюджет.

Чрез Общоградският граждански бюджет ще бъдат финансирани проекти на обща стойност до 500 000 лв. като минималният размер на финансиране на един проект е 250 000 лв. За пръв път екипът на Столичната община отваря и раздел районен граждански бюджет. Целта е повече средства да бъдат инвестирани в кварталите на София. За всеки един от 24-те района на София са предвидени по 200 000 лева. Минималният размер на финансиране на един проект е 20 000 лв.,а максималният - 100 000 лв.

Проекти за финансиране могат да предлагат граждани, навършили 16г. с настоящ адрес на територията на Столична община, граждански организации, регистрирани по ЗЮЛНЦ (НПО), неформални групи от граждани и други. Проектните идеи могат да бъдат в областите:Градска среда, Солидарност, Околна среда, Култура и наследство, Спорт, Образование и младежки дейности, Мобилност, Сигурност,Жилищна политика, Споделена икономика.

Посочените теми са примерни, но не ограничаващи . Гражданите и организациите са свободни да предлагат свои идеи, които могат да попадат и в друга тематична сфера.

Крайният срок за подаване на идеи за проекти от граждани и организации е до края на месец септември.

Вносителите на проектите попълват кратък формуляр по образец с описание на проекта, който може да бъде подаден:

- На електронен адрес: idei-za-grada@sofia.bg

- На място в деловодството на Столична община на адрес: ул. "Московска“ 33;

- Чрез Системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/)

След това идеите ще бъдат разгледани и оценени от комисия спрямо критерии за допустимост и реализуемост. Недопустими дейности за проектите от Общоградския граждански бюджет са пътувания в страната и чужбина; дейности, които вече са предвидени за финансиране от бюджета на Столична община; съфинансиране или финансиране на дейности, предвидени по други общински програми или програми, финансирани със средства от ЕС; разходи за наемане на персонал и други.

Проектите, допуснати за участие в гласуване ще се публикуват за гласуване в единна платформа пред обществеността.

Проектите, които спечелят финансиране, ще бъдат обявени до края на годината и ще трябва да бъдат реализирани в следващите 15 месеца.

Повече информация:

https://www.sofia.bg/idei-za-grada

https://council.sofia.bg/documents/d/guest/r-139_pr-1-1