Столичната община инвестира в бъдещето на млади таланти: 60 000 лева за образование в Оксфорд и САЩ. Столичният общински съвет отпусна две стипендии от по 30 000 лева на изявените ученици Димитър Димитров и Ема Димитрова, съобщиха от Столична община. Първата стипендия бе предложена от Надежда Бачева, заместник-кмет по социални дейности и интеграция на хора с увреждания, и одобрена от Столичния общински съвет. 

Сумата от 30 000 лв. от бюджета на Столична община ще подкрепи образованието на Димитър Димитров. Втората стипендия от 30 000 лева бе отпусната по предложение на Мирослав Боршош, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие. Тази сума ще подпомогне обучението на 18-годишната Ема Димитрова в Американската музикална и драматична академия (AMDA) в САЩ. Ема е участвала и печелила отличия от множество танцови състезания.

Димитър Димитров, един от най-изявените ученици на 9-та Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин“ и е доказал своя изключителен талант и интелект в областта на класическото образование. През пролетта на 2024 г. той стана един от десетте победители сред 249 участници в най-стария международен конкурс по латински в Европа, което включва и едногодишно обучение в Италия.

Заради забележителните си постижения, Димитър получи единствената стипендия на Оксфордския университет - Palgrave Brown Scholarship, която покрива разходите за живот в размер на 60 000 британски лири за срок от три години. Въпреки това, остава значителна сума за покриване на учебните такси за четиригодишния курс, която възлиза на общо 154 200 британски лири. Семейството на Димитър може да покрие само 60 000 британски лири, оставяйки недостиг от около 100 000 британски лири.

Финансовата помощ от Столичната община не само ще осигури необходимите средства, но и ще бъде символичен жест на признание към таланта и бъдещето на България в лицето на Димитър Димитров. Освен това, помощта от Общината ще стимулира и частния сектор да се включи в събирането на останалата необходима сума.

Всеки, който желае да помогне на Димитър, може да дари средства за обучението му на следната сметка:

Сметка на Димитър Димитров:

BG26FINV91501317771042

Първа инвестиционна банка