Сигналите на граждани към Столичния инспекторат се проверяват, когато са с изискуемата конкретика и данни. В отговор на такъв на хора, които живеят в централната градска част, относно чистотата около контейнерите за отпадъци, бяха извършени проверки, при които не е установено необслужване на съдовете или забавяне. 

Освен дейностите по сметопочистване се извършва и миене на улиците по график. Тази нощ бяха измити и пространствата около контейнерите по ул. "Христо Белчев“ и ул. "Ангел Кънчев“ , ул. "Цар Асен“, ул. "Петър Парчевич“ и други. По график също така приключи и миенето и дезинфекцията на цветните контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки в центъра.

Столичният инспекторат следи за качественото изпълнение на дейностите от фирмите и при констатиране на нарушения се налагат санкции към фирмите.

Голям "принос“ за гледките с препълнени контейнери с кашони, стари дограми, ненужни вещи, хранителни отпадъци имат и гражданите, които не спазват графиците за изхвърляне на различните видове отпадъци. 

Констатирани са и нарушения от търговски обекти, които също не спазват правилата. Вследствие на осъществения контрол за последния месец септември за нарушения на физически и юридически лица са съставени общо актове и фишове на място над 100 броя. Столична община е предоставила възможността за разделното събиране на различните видове отпадъци във всеки район на столицата, като в обхвата на системите влизат: хартия, пластмаса, стъкло, метал, биоразградими, текстилни и други. 

За всеки различен отпадък е направен график за събиране и обслужване на контейнерите, с което е дадено средство на хората да използват системите, за да не допускат смесване, което е най- честата нередност, водеща до неприятни възприятия и санкции за нарушителите. Повече информация за разделното събиране на отпадъците може да се намери на страницата на Столичния  инспекторат.