За поредна вечер столичани излязоха на протест заради изсичането на дървета и ремонта, който е в ход на ул. "Опълченска", предаде репортер на "Фокус".

Сред протесторащите има много майки с деца. Забелязва се, че на дърветата са поставени бележки, гласящи "Дървото е мое!", като под текста е поставено името на авторът, който е дете на шест години. 

Припомняме, че през изминалата седмица започна изсичането на дървета на столичната улица "Опълченска". От Столична община обясниха, че ще бъдат засадени нови 103 дървета, а ще бъдат премахнати 53. Основната цел на ремонта е модернизиране на изостанала ВиК мрежа. Ще бъде направено и преустройство на тролейбусната контактно-кабелна мрежа, както и реконструкция на трамвайния релсов път при кръстовището на ул. "Опълченска" и ул. "Пиротска“. 

На мястото на премахнатите дървета ще засадим над 100 нови дървета по улицата и около нея. Те ще бъдат вече пораснали дървета и ще положим усилия за тяхното захващане. Разбирам притеснението на гражданите – в последните години София няма добър опит със засаждането на нови дървета. Вярвам, че ще докажем, че това може да се промени", обясни столичният кмет в началото на тази седмица. 

Към момента на протеста има засилено полицейско присъствие. Всички улици са затворени, а движението е ограничено. Протестиращите скандират "Искаме дървета. Искаме нормална и безопасна държава".

Лора ДИМИТРОВА / Методи ГЕОРГИЕВ