Натрупване на големи количества отпадъци до контейнерите за битови отпадъци са констатирани в различни столични райони, съобщиха от Столичния инспекторат. Оттам информираха, че в последните дни, зачестяват случаите, в които гражданите не спазват изискванията на местното законодателство, при извършване на строително-ремонтни дейности и след разчистване на частни имоти. 

Изхвърлят се различни по вид отпадъци /дървени, строителни, текстилни, зелени/, което от една страна замърсява градската среда, а от друга води до ангажиране на допълнителен ресурс за почистване на замърсените места. Такива случаи са установени в районите на "Красна поляна“, "Кремиковци“, "Връбница“, "Слатина“ и други.

Наредбата за управление на отпадъците на територията на Столична община указва начина на изхвърляне на подобни отпадъци, а именно чрез наемане на специализиран контейнер, напомнят от Столичния инспекторат.

"Апелираме гражданите да използват услугите на фирми, притежаващи разрешително за дейности с отпадъци, за да не се допуска нерегламентирано изхвърляне от фирми, които нямат лиценз за дейности с отпадъци. В Столичен инспекторат са постъпили сигнали, в които се подава информация за конкретни нарушители и след проверки се предприемат административно-наказателни мерки", добавиха още от Столичния инспекторат.

Информация за графиците за събиране и транспортиране на различните видове отпадъци може да се види на страницата на Столичен инспекторат.