На весел и изпълнен с куп поздравления празник за рожден ден се радваха днес двама достолепни жители на Община Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Това са Петко Колев от с. Михайлово, който днес навърши 101 г. и Иван Пощаджиев от с. Ново село, който в неделя /6 октомври/ отбеляза респектиращите 102 г. И двамата бяха посетени в своите домове от ВрИД кмета на Община Стара Загора арх. Мартин Паскалев. Той честити впечатляващата възраст на двамата мъже от името на градоначалника Живко Тодоров и им подари торти с пожелания за здраве, спокоен и сладък живот, заобиколени от най-близките им хора.

"101 години", каза с някаква почуда в гласа Петко Колев. "30 години съм работил на тази гара в с. Михайлово, тук се пенсионирах като ръководител движение, а гарата я беше открил Цар Борис“, разказа столетникът пред гостите си. Помни още, макар че тогава е бил дете на десетина години, как царят се качил на локомотива и карал влака до Димитровград.

"Живях през царско време, като завърших гимназия отидох в жп училище – хем ученик, хем войник. 3 години бях там, завърших с полувисше образование“, върна се назад във времето дядо Петко. Той си спомня като че ли е било вчера церемонията по завършването си, как знамената са били подредени в полукръг и всеки от всяка войскова част и възпитаниците на жп училището са минавали, целували са знамето и кръста на свещеника, след което са отивали при Цар Борис III с думите: "Заклех се, Ваше Величество!“.

"Успях да видя различни Българии. Благодаря за посещението, трогнат съм, желая на всички присъстващи да са живи и здрави“, каза още дядо Петко.

Сред гостите му днес беше и най-младият жител на Михайлово - 6-месечният Иван, а също и кметът Екатерина Стоянова. Столетникът има две дъщери, 4-ма внуци, 4-ма правнуци и две праправнучета, момче и момиче. Някои живеят в Гурково, други в Пловдив и в Провадия. "Далечко малко, ама важното е, че са в България, не са през океан“, доволни са дъщерите на рожденика.

Пред своите гости днес те позираха с гордост с атрактивно изработеното родословно дърво на своите предци и наследници.

"Добре съм за тези години, но все пак са ми се отразили“, каза в Ново село пред своя гост арх. Паскалев другият столетник – Иван Пощаджиев. Той с удоволствие си припомни разговора си с кмета Живко Тодоров в началото на месец юни, когато в Ново село бе открито ремонтираното 95-годишно читалище "Гранит-1928“.

Дядо Иван Пощаджиев е най-възрастният служител на БДЖ в България, не пропусна да отбележи и че 11 години се е занимавал с обществена работа. Той има претенции за още едно изумително житейско постижение – да е част от най-възрастната семейна двойка в Европа. Със съпругата му Станка са сключили брак през април 1949 г. в Бургас, до ден-днешен са си двамата. 96-годишната жена се похвали, че нищо не я боли и че са си голяма подкрепа един на друг.

На празника присъстваха още кметът на Ново село Михал Михалев и читалищният секретар Пенка Загорова. Към читалище "Гранит-1928“ има сформиран клуб "90“ на жителите на Ново село на над 90-годишна възраст и вече са раздадени над 20 членски карти. "Дядо Иван ни е енциклопедията, всичко помни и ни разказва! Интересува се какво става в България и по света“, отбеляза Пенка Загорова. "Интересни години са сега. Откакто съм станал човек, не помня година без военни действия, не е хубаво това“, смята Иван Пощаджиев.

И специално подчерта колко важно е хората да се разбират и в работата си, и у дома – няма нищо по-хубаво от сплотеното семейство. А семейство Пощаджиеви има 1 дъщеря и две внучки: счетоводител и акушер по образование, както и двама правнуци. Младото момиче е преподавател, а по-малкият е студент в Тракийския университет, бъдещ агроном.