Община Мадан отмени частичното бедствено положение, защото достъпът до всички населени места там е възстановен. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Смолян областният управител Стефан Сабрутев. В общините Смолян, Неделино, Рудозем и Девин е в сила бедствено положение, а частично бедствено положение важи за община Борино. "Като цяло обстановката в област Смолян остава тежка, предвид това, че има и обилни снеговалеж и работата се затруднява. Въпреки това се работи по всички направления по републиканската пътна мрежа. В Широка лъка е започнало заскаляване на пропадналия път, заради който е огроничено движението по главния път Смолян - Девин. Труден е достъпът до селата Мугла, Триград, Жребово и Водни пад и жителите там се снабдяват с хранителни продукти. Във всички населени места се работи по разчистване на наносите и свлачищата и се надявам до няколко дни да бъдат отворени пътните отсечки“, поясни Сабрутев.

Той отбеляза, че има опасност за помпената станция в Неделино. Тя е залята с вода и в момента се вадят помпите от нея, за да се подсушават и да се провери какво е състоянието им. Във водоемите там засега има вода, но тя ще стигне само да края на денонощието. Има вероятност високата зона на града да остане без вода, посочи областният управител.

Авария има и на водопровода за селата Хвойна и Павелско, където има прекъсната тръба, но се работи и по отстраняване на тази авария.

"Обстановката в област Смолян е усложнена и на този етап не може да се говори за отмяна на частичното бедствено положение в региона. Трябва да приключи и снеговалежа, а по прогноза той ще продължи два дни“, обобщи Сабрутев. Той изрази надежда да има благоприятно стечение на обстоятелствата, за да може да се възстановят щетите, нанесени от проливните дъждове, а снегът да не причини нови.

Нели ГЕРГЬОВСКА