Служителите на НСИ от отдел "Статистически изследвания“ – Смолян излязоха на протест с искане за по-високи заплати, предаде репортер на "Фокус“. Те са единодушни в искането на минимум 20 % увеличение на трудовите възнаграждения, като искането и за страната е то да е до 50 %. В отдела в Смолян работят 16 експерти. Те излязоха пред сградата на отдела с лозунги "Държавен служител не е мръсна дума“, "И за нас има инфлация“, Достойна заплата в НСИ = навременна и точна статистика“.

Един от най-старите служители в отдела, Иван Даритков заяви, че протестът им е само синдикален и той не цели сваляне на ръководството в НСИ. "Борим се за по-добро заплащане, за уважение на специалистите в НСИ, защото имаме обидно ниски заплати. По данни на НСИ от 120 комисии и държавни агенции, ние сме на 114-то място. Надявам се да ни чуят както правителство, така и всички хора в България. Аз допреди една година бях със заплата от 1080 лв. като старши експерт. Сега съм главен експерт с 1280 лв. работя от началото на 1996 г в системата. Обичам си работата, искам добри заплати, за да могат да дойдат млади хора, да поемат щафетата и да работят за България“, поясни Даритков.

Той допълни, че един държавен служител като младши експерт започва работа със заплата около 900 лв., което е малко повече от минималната заплата. "Жалко е, защото хората учат, искат да се реализират, да покажат знания и умения, но нямат финансов стимул. Ние не получаваме и клас прослужено време, който ни беше отнет преди години. Опитът си оказва значение във всяка една професия“, допълни Даритков.

Галина Чакърова, която е главен експерт в отдела в Смолян добави, че имат анкетьори, които ходят да правят анкети из цялата Смолянска област и те не получават дори по 5 лв. на ден командировъчни, за да се вземат един сандвич. "Ходят на собствени разноски в студ, в пек те са там на терен и един лев не получават за командировъчни и това е от много години насам. Аз работя тук от 38 години и целият ми трудов стаж е системата на НСИ“, посочи Чакърова.

Нели ГЕРГЬОВСКА