Приключването на административните процедури относно обществената поръчка за реконструкцията на Голямоконарско шосе етап II през настоящата година е под въпрос. Причината са жалби в КЗК от асеновградската фирма "Алианс билдинг груп" ЕООД, която оспорва направените от община Пловдив промени в условията на процедурата, предава Plovdiv24.bg.

Антимонополната комисия оставя без уважение искането на "Алианс билдинг груп“ ЕООД за налагане на временна мярка "спиране на процедурата“ за възлагане на обществена поръчка по вид "открита процедура“. По същество обаче няма произнасяне. Едва след това ще се разбере дали дружеството ще се обърне към ВАС, а това означава че процедурата ще се проточи във времето.

Обществената поръчка за втория етап от реконструкцията на "Голямоконарско шосе" беше обявена през месец юни. Тя касае избор на изпълнител за основния път и локалното платно в дясно от него в участъка от бул. "Дунав" в Пловдив до транспортен възел Царацово, където е землищната граница с община "Марица". Максималната прогнозна цена на дейностите е 15 625 000 лв. без ДДС. 

Дължината на пътния участък е 900 метра. Реконструкцията се прави с пари от държавния бюджет, съгласно сключено споразумение между община Пловдив и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на  04.04.2024 г. За настоящата 2024 г. са предвидени 4 000 000 лв. с вкл. ДДС, а останалите средства ще бъдат осигурени през 2025 г. и 2026 г. 

Община Пловдив осигурява финансовите средства за заплащане на ДДС по част "В и К“ за обекта, тъй като този разход е недопустим, съгласно сключеното споразумение с МРРБ.