Само за ден по сигнали на "Чистота“ Общинският инспекторат състави два акта за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Нарушенията са идентични – на ул. "Ландос“ в район "Източен“ и на ул. "Сърнена гора“ в "Северен“ са хванати граждани да пълнят контейнерите за смесен битов отпадък с дюшеци, килими, шкафове и ламинати.

"Смесването на различните видове отпадъци и изхвърлянето им извън определените за това места е забранено. Общината е създала организация за разделното им събиране. До края на юни продължава кампанията по районите със специално открити пунктове за предаване на едрогабаритни отпадъци.

Без прекъсване работи специализираната площадка пред базата ни на ул. "Даме Груев“ 64А. За улеснение на хората, които не могат да си осигурят транспорт, всяка седмица събираме по график обемни вещи и по кварталите. Но за да не се замърсява градът, този график трябва да се спазва“, каза директорът на "Чистота“ инж. Десислава Георгиева.

Тя е категорична, че всяко установено нарушение ще бъде санкционирано. Засилени са проверките. Само през последните дни упълномощени служители на предприятието са издали 8 фиша – предимно на граждани, които изхвърлят кашони вътре или до контейнерите, и то при положение, че има и съдове за разделно събиране.

Предстои да се сформират дежурни екипи за нощни проверки на невралгични места, където се образуват нерегламентирани сметища. Набелязват се и точки, където да бъде монтирано видеонаблюдение.

"Работим в координация с Инспектората, "Общинска охрана“, Общинска полиция, районните управления на МВР и районните кметства. Надяваме се, засилените проверки да доведат до добър резултат“, допълни инж. Георгиева.

Директорът на "Чистота“ напомни, че съгласно общинската наредба за опазване на околната среда наложените с акт санкции за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци са от 300 до 800 лв., а глобите с фиш – от 10 до 50 лв.