"Най-после!!!" Така варненци коментират стартиралия ремонт на един от емблематичните кътове в Морската градина, предаде репортер на "Фокус".

Става въпрос за района около чешмичката с "Момиченцето със стомната" - при входа на парка от към бул. "Приморски" и ул. "Михаил Колони".

Там на кръстовището на алеите между чешмичката и сградата на Аквариума има красиво оформени кръгове от павенца. С годините времето не им прости. Малко, по-малко започваха да изчезват. И така години наред. Преди няколко лета частно училище имаше идея да вземе под свое шефство паното от павенца. Учениците да го ремонтират и да го поддържат - един вид образование по опазване на околната среда. Това не се случи. Общината отдели пари и там, където липсваха павенцата, бяха запълнени с бетонови такива. Но ефектът бе двойно по-грозен. Сега целта е ясна - напълно обновяване на паното, с пренареждане на павенцата.

На този кът отдавна не му върви. Момиченцето от чешмичката (между другото - оригиналното име е "Момиченцето със счупената стомна", бел. авт.) години наред бе "преобличано", по подобие на "Пикаещото момченце" в Брюксел. Но, докато в столицата на ЕС, това се прави с цел, то във Варна, момиченцето бе преобличано от младежи, които са смятали, че това ги прави оригинални. До преди години по два пъти, ако не и по-често, на месец, скулптурата посрещаше първите слънчеви лъчи с различна премяна, дори един път бе облебена с вестници.

Момиченцето е дело на Иван Ковачев (1927-2003). Той е автор и на други емблематични скулптури във Варна – Слънчевият часовник на входа на Морската градина, композицията "Плуващи“, каменните пейки (пак около входа на парка) и др.