Стартира "Пей сърце“ в Кюстендил. Това съобщи за "Фокус“ председателят на читалище "Братство“ – Кюстендил Иван Андонов. Началото беше поставено в голямата зала на културната институция. Това е шестнадесетото издание на Международния конкурс за шлагерна песен "Пей сърце“. Журито на конкурса и тази година е председателствано от примата на българската естрада Кристина Димитрова. Музикалният форум беше открит от емблематичната певица на Югозападна България, носителка на множество престижни национални и международни награди - Елеонора Божанова.

Конкурсът се организира от читалище "Братство“ и Община Кюстендил. Съорганизатор е читалище "Пробуда". "Ние, организаторите сме си поставили за цел да съхраним и популяризираме любимите на десетки поколения шлагерни песни, да ги възродим за нов живот и да приобщим младите хора към тяхната лирика и красота, защото шлагерната и стара градска песен, носещи неповторимото чувство на копнеж и хармония, се изпълняват в последните години от все повече и повече млади хора.

Конкурсът се утвърди като форум, който дава поле за изява на състави и изпълнители от цялата страна и чужбина, които представят богатството на шлагерната и стара градска песен“, каза Иван Андонов.

В двата конкурсни дни участие ще вземат изпълнители от цяла България, Сърбия и Северна Македония. На 10 септември от 12.00 часа в парка пред читалище "Братство 1869“ за поредна година ще се проведе общо изпълнение на две песни – "Море пиле, славей пиле“ и "Болен ми лежи Миле Попйорданов“.

Венцеслав ИЛЧЕВ