Стартира първата кампания за общоградско почистване на Пловдив, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от пресцентъра на общината.

"На 2 април ще дадем старт на първата кампания за общоградско почистване на цялата урбанизирана територия на Пловдив в един ден“, това заяви зам.-кметът по екология Анести Тимчев на пресконференция по повод старта на най-мащабната до момента инициатива за почистване на града. Кампанията е под надслов "Чисто зелено“, а целта е да бъдат почистени някои от най замърсените градски части във всички райони на града, сред които междублоковите пространства, тепетата и река ,,Марица“.

Участие в пресконференцията взеха още изпълнителният директор на клъстер "Тракия икономическа зона“ – Пловдив Катя Стайкова, директорът на ОП "Градини и паркове“ Веселин Козарев, зам.-директорът на ОП "Чистота“ Николай Георгиев и директорът на Дирекция "Екология и управление на отпадъците“ Вяра Колева.

"Искаме да посрещнем пролетта с почистен и красив град, затова акцент на тази кампания ще бъде събирането на битовия отпадък. Заедно с това ще бъде направено прочистване и на основни зелени площи като идеята е да обърнем внимание на територии, които се почистват по-рядко и не са в добро състояние. Една от тези територии са междублоковите пространства в града“, коментира Тимчев.

Кампанията "Чисто зелено“ ще се проведе на 2 април с начален час 10:30 ч. едновременно в 6-те района на града. Всяка районна администрация е определила пунктове, на които желаещите да се включат в инициативата ще получат чували и ръкавици, включително и чували за разделно събиране, за да може отпадъкът да се сепарира Всеки пункт ще обхваща даден микрорайон, който гражданите ще почистват. На всяка една от локациите служители на Община Пловдив/районните администрации ще съдействат на гражданите и ще ги упътват за правилното събиране и изхвърляне на боклука.

Директорът на ОП "Градини и паркове“ Веселин Козарев отправи призив към участниците в почистването за събиране на биоразградимия отпадък, като листа и клони, в отделни чували от тези за битовия отпадък, за да може той да бъде обработен правилно. Козарев и зам.-директорът на ОП "Чистота“ Николай Георгиев увериха, че цялата налична техника на предприятията ще бъде на разположение в деня на акцията.

За участниците, които ще се включат в кампанията, е предвиден и специален награден фонд. На всеки един от пунктовете ще бъдат разположени кутии/урни, в които гражданите могат да пуснат листче с име и телефонен номер за участие в томбола. В края на деня във всеки район ще бъдат изтеглени печелившите. Участниците ще получат и рекламни платнени торбички с логото на кампанията.

Наградният фонд се състои от подаръци и парични ваучери като част от тях са осигурени от най-големия партньор в кампанията – "Тракия икономическа зона“.

"Фирмите в Тракия икономическа зона реагираха светкавично бързо и присърце приеха идеята за партньорство в кампанията "Чисто зелено“, сподели изпълнителният директор на клъстер "ТИЗ“ Катя Стайкова.

Партньори в кампанията са ще осигурят по два парични ваучера във всеки район, бутилирана вода за участниците на всички локации, дезинфекциращ гел за ръце, каже и др.

Район "Централен“:

1. Зелена площ с детска площадка – западно от ул. "Загоре" № 15 - № 17

2. Детска площадка – западно от ул. "Генерал Данаил Николаев" № 101- № 105

3. Детска площадка – източно от бул. "Свобода" № 33 - № 39

4. Парк - бул. "Княгиня Мария Луиза" ъгъла с бул. "Източен"

5. Зелена площ с детска площадка –южно от ул. "Стадион" № 28 - № 32

6. Градина "Шуменска" – заключена между ул. "Найчо Цанов", ул. "Шаркьой", ул. "Константин Величков" и ул. "Сан Стефано"

7. Детска площадка западно от ул. "Бузлуджа" № 4 - № 6

8. Младежки хълм – Детска железница

9. Хълм на освободителите (Бунарджик) - паметник "Васил Левски"

10. Данов хълм (Сахат тепе) – площадка под Часовниковата кула

Район "Тракия“:

1. Парк "Ротари"

2. Парк "Кан Крум"

3. Парк 2019

4. Срещу бл.310

5. Новоизградена павирана алея в парк Лаута

Район "Южен“:

1. Парк "Георги Кондолов“

2. Парк "Райчо Кирков“

3. Парк "Кронщат“

4. Парк "Бели брези“

5. Кметство р. "Южен“

6. Кв. "Коматево“ – книжарницата

7. Ж.К. "Южен полъх“ – магазин

Район "Северен“:

1. Парк на ъгъла между ул. "Милеви скали “ и ул. "Барикадите “ /кв. "Гагарин“;

2. Сградата на кметство "Северен“;

3. Парк "Моливчета“ до пешеходен мост;

4. Кв. "Захарна фабрика“ – до м-н "Мисота“, ул. "Пантелей Генов“;

5. Парка на бул. "Васил Априлов“ № 146, до р-т "Хитър Петър“

6. Зелената площ по бул. "Марица - север“

Район "Западен“:

1. Междублоково пространство заключено в ул. "Солунска“, ул. "Юндола“ и ул. "Царевец“;

2. Междублоково пространство заключено в Бул. "Пещерско шосе“, ул. "Юндола“ и ул. " Белица“;

3. Междублоково пространство заключено в Бул. "Пещерско шосе“ и Бул. "Копривщица";

4. Междублоково пространство заключено в Бул. "Копривщица“, Бул. "Свобода“ и Бул. "Шести септември“

5. От Младежки център на Гребна база - Пловдив от двете страни на Зоологическата градина до "Отрезвителя на МВР“

Район "Източен“:

1. Ул. "Радко Димитриев“ №9

2. Ул. "Месемврия“ № 30

3. Ул. "Босилек“-пазар

4. Административна сграда Район "Източен“