Стартира процедурата за ремонт на сградата на филиала на Русенския университет във Видин, предаде репортер на "Фокус“. Процедурата е обявена в Системата "Електронни обществени поръчки" (ЦАИС) и офертите се приемат до 28 декември, съобщи Момчил Станков, административен директор на видинския филиал на висшето учебно заведение. Извършеният ремонт на сградата на университета, в която до преди година се помещаваше видинската професионална гимназия "Васил Левски“, ще е на стойност 1,4 млн. лв., като това са собствени средствата на филиала на Русенския университет във Видин.

Видин е университетски град от 2016 г., когато се открива филиалът на Русенския университет в дунавския град и вече 7 години в него успешно се обучават студенти от цяла Северозападна България.

Тази академична учебна година във видинския филиал са приети и се обучават 147 студенти в шест специалности, бакалавърска степен. За всички бакалавърски специалности учебното заведение има и акредитация за съответните магистратури. Сред най-желаните специалности са педагогическите-"Начална и предучилищна педагогика" и "Български език и история". Своята популярност запазва и специалността "Технология и управление на транспорта". В момента се обсъжда разкриването и на нови специалности, във връзка с конкретни потребности от кадри, заявени от бизнеса във Видин, допълва Станков.

През тази година 103 студенти успешно завършиха видинския филиал на университета и получиха своите дипломи на тържествена церемония.

В момента във видинския филиал на русенския университет "Ангел Кънчев“ се обучават над 600 студенти и той е най-бързо развиващия се филиал в страната, допълни Станков.