Стартира дейността по проекта за цялостна енергийна трансформация на сградата на средното училище (СУ) "Св. св. Кирил и Методий “, съобщават от Община Видин. Днес на церемония във видинското училище по изкуствата  бе подписан договорът между Община Видин и  фирма"КИД ПЛЮС “ ЕООД за извършване на строително-монтажните работи по проект "Изпълнение на енергоспестяващи мерки за достигане на сграда с близко до нулевото потребление в "Св. св. Кирил и Методий“- Видин“. Подписите си под документа сложиха кметът д-р Цветан Ценков и управителят на фирмата Валентин Кръстев.

Проектът "Изпълнение на енергоспестяващи мерки за достигане на сграда с близко до нулевото потребление" се осъществява чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021 г., по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“. Бенефициент е Община Видин, а партньори: Енергийна агенция - Пловдив и NORCE Norwegian Research Centre AS. Цената на подписания договор е в размер на близо 2 млн.лв.

След приключване на проекта сградата на училището ще се превърне от конвенционална във високоефективна, в която значителна част от енергията се доставя от възобновяеми източници, каза за директорът на школото Бисерка Каменова. Въвеждането на енергоспестяващи мерки ще намали топлинните загуби по външните ограждащи конструкции. Ще бъдат изградени фотоволтаична инсталация за покриване на собствените нужди и термопомпено отопление. Това ще позволи над 90 на сто от използваната енергия да дойде от възобновяеми източници. По този начин сградата ще достигне енергиен клас А+, с близко до нулевото потребление на енергия - най-модерната и най-иновативна технология.

Бисерка Каменова, каза още, че мащабния проект, ще направи училищната сграда по привлекателна. В единственото в Северозападна България учебно заведение за изучаване на музика, изобразително изкуство и хореография, което има 138-годишна история, ремонт на фасадата на сградата не е правен от 1968 г.

Събитието завърши със специален поздрав – изпълнение на народна песен и общо хоро с танцовия състав към училището.