Дните от 16 до 22 септември са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност под наслов "Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата“, а 18 септември е определен от ROADPOL за Ден без загинали на пътя.

Превантивната акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ се провежда ежегодно през месеците септември и октомври в цялата страна. Тя има за цел да осигури безопасността на движението на децата, учениците и техните близки в районите на детските градини и училищата преди откриването на новата учебна година, през първия и втория учебен срок.

Още в началото на лятната ваканция, районните управления  “Полиция" и “Пожарна безопасност и спасяване" в Русенска област предприеха конкретни действия за гарантиране на повече сигурност за учениците през новата  учебна година. В сътрудничество с общините, регионалния инспекторат по образованието и училищните ръководства се планираха и изпълниха комплекс от мерки за обезопасяване на училищните сгради и дворове и за подобряване организацията и безопасността на движение в районите на учебните заведения.

През летния период служителите от държавния пожарен контрол и превантивна дейност са извършили проверки в учебните заведения в цялата област. Проведени са срещи с общинските администрации и директорите на училища, за осигуряване на  безопасността през учебната 2024/2025 г. и е създадена организация за предварителен контрол при извършваните ремонти в училищните сгради, с оглед привеждането им в съответствие с действащите противопожарни норми и правила. При извършените проверки е напомнено, че училищата трябва да разполагат с изправни уреди за първоначално гасене, вътрешните пожарни кранове да са оборудвани, да има изработени схеми и да са създадени добри условия за евакуация на учениците и персонала в случай на пожар.

Служителите от пътна и териториална полиция също са извършили проверки в районите на училищата. Направен е преглед на пътната маркировка и знаковото стопанство, осветлението и средствата за принудително намаляване на скоростта в училищните райони, на обезопасеността на входовете на учебните заведения и прилежащите им дворове. За констатираните недостатъци са информирани стопаните и са предприети мерки за отстраняване на рисковете за сигурността на децата. 

В края на м. август и началото на м. септември са проведени срещи с  регионалния инспекторат по образованието, с общинските власти и директорите на учебни заведения и се провеждат охранителни обследвания на всички училища в областта.

По време на  традиционната превантивна акция под наслов "Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!" са предприети редица мерки за пътната безопасност на учениците. Още в първия учебен ден полицейското присъствие в районите на училищата ще бъда заселено. Направени са графици, чрез които ще се осигури ежедневно дежурство на полицейски сили в пиковите часове, когато децата отиват или се връщат от училище. Полицаите ще подпомагат безопасно движение и пресичане на децата и техните придружители. По улиците с интензивно движение в училищните райони и извън тях ще следят водачите да спазват стриктно ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки и ще контролират правилното пресичане и от страна на пешеходците.

В районите на училищата и кръстовищата с интензивно движение е организирано засилено полицейско присъствие. ОДМВР - Русе и РДПБЗН - Русе осъществяват комплекс от мерки за гарантиране безопасността на децата през новата учебна година