С пъстра програма тази година, старозагорското село Преславен ще отбележат своя празник - Архангеловден, предаде репортер на "Фокус". Събитията стартират на 4 ноември и продължават до 9 ноември. Тържествата са организирани от Кметство на село Преславен, НЧ "Димитър Наумов -1908“, Пенсионерски клуб "Доньо Пехливанов“, ОУ "Бойчо Русев“, храм "Св. Архангел Михаил“ и съдействието на Община Стара Загора.

Празничният 4 ноември (понеделник) ще впечатли всички жители и гости с фотографската изложба "От моята камбанария“. Всички желаещи ще могат да се насладят на 22 снимки, направени от дрон. Експозицията е подредена на първия етаж на Кметство с. Преславен, ще бъде открита от 11.00 ч. и може да се види от всички желаещи до края на месеца.

Живописните пейзажи "Рисувано на сън“ на Виолина Славчева ще изпъстрят фоайето на местното читалище на 5 ноември от 17.00 ч. На същия ден от 17.30 ч. в малката зала на читалището "Нива Арт“ в Стара Загора ще предложат на гостите "Рисуване с вино“.

Творческата среща на поетичен клуб "Стихотворец“ при НЧ "Димитър Наумов -1908“ е под надслов "Поезията сближава душите“ и ще се проведе на 6 ноември (сряда) от 11.00 ч. в малката зала на читалището. Специален гост ще бъде поетесата Живка Барова.

Празничният за преславенци 8 ноември, Архангеловден, ще започне с литургия в храм "Св. Архангел Михаил“, която ще бъде отслужена от 9.30 ч. След нея, от 10.30 ч., за първи път ще  се проведе "Поход на народните будители“ - шествие на над 100 ученика от ОУ "Бойчо Русев“ и рецитал на учениците пред паметника на загиналите.

В съботния ден – 9 ноември, събитията започват в храм "Св. Архангел Михаил“ от 10.00 ч. със заупокойна панихида в памет на поп Минчо Кънчев, Бойчо Русев и загиналите в Руско-турската война. Възпоменателното отбелязване на 120 години от смъртта на поп Минчо Кънчев и 147 години от героичната гибел на преславенския революционер Бойчо Русев ще се проведе от 10.30 ч.

За тази година самодейците при читалищата на селата Преславен и Коларово и патриотите от клуб "Поп Минчо Кънчев“, Стара Загора са включили в празничната програма две възстановки. Те ще бъдат представени в двора на 137-годишната църква с начало 11 ч. Близо 60 ще са участниците във възстановките "Приключението Видрица“ (по "Видрица“ на поп Минчо Кънчев) и "Зазимяване на хайдушкото оръжие“.

По обед, от 12.00 ч., в църковния двор ще бъдат поднесени цветя пред паметниците на загиналите в Руско-турската война.

Традиционният пъстър събор на селото ще продължи с празнична музикална програма с участието на ЖПГ "Росна китка“, с. Преславен, МФГ "Жътвари“, с. Преславен, Група за автентичен фолклор с. Коларово, БФЛИО "Поп Минчо Кънчев“, гр. Стара Загора, Клуб за български народни танци "Тракийци“, гр. Стара Загора и оркестър "Пещите“ с ръководител Мартин Трандев, солистки Живка Иванова и Николина Савова от телевизионното шоу Гласът на България.

За децата в празничния ден е предвидена безплатна детска работилничка "В красива есенна премяна“. Всички малчугани са поканени да творят произведенията си и да експериментират с естествени природни материали като листа и кестени.