Операта "Тоска“ представят на сцената в двореца на Царевец, предаде кореспондент на "Фокус“. С участието на Държавна опера – Стара Загора продължава Летния оперен фестивал "Сцена на вековете“, на 15 юли /събота/. Началото ще е 21:00 часа.

"Тоска" е една от най-обичаните и популярни опери на италианския композитор Джакомо Пучини. Вдъхновен от изпълнението на Сара Бернар в спектакъла на мелодрамата "Флория Тоска" на френския драматург Викториен Сарду, Пучини веднага решава да напише опера по този сюжет. Операта "Тоска“ е готова през 1899 година по либрето на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика. Премиерата ѝ е на 14 януари 1900 година в "Teatro Costanzi“ в Рим и е посрещната изключително добре от публиката и критиката.

Авторът е извикан на сцената 22 пъти под бурни аплодисменти. Още същата година операта е поставена в Лондон и Париж. От тогава до днес "Тоска“ шества по всички световни сцени със същия успех.

Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, а диригент маестро Владимир Бошнаков. В главните роли публиката ще види сопраното Русалина Мочукова, италианският тенор Емануеле Д`Агуанно, румънският баритон Йонуц Паску, Александър Марулев, Иван Кабамитов, Ивайло Йовчев и други.

Програмата на "Сцена на вековете“ 2023 ще продължи на 21 юли с премиерата на открито на най-новото заглавие от репертоара на великотърновския Музикално- драматичен театър "Константин Кисимов“ - операта "Дон Жуан“ от Волфганг Амадеус Моцарт.

В съпътстващата програма на фестивала е мултимедийният концерт "Властелинът на пръстените“ на Симфониета Враца (22 юли), хитовият концерт "ABBA Symphony“ на Плевенската филхармония (1 август) и рок операта "Есмералда – Парижката Света Богородица“ в изпълнение на Държавна опера Стара Загора (26 август). И трите заглавия ще се играят на в Летния театър на старата столица.

Билети за всички заглавия от фестивалната програма се предлагат в мрежата на Eventim.bg и в Туристическия информационен център на ул. "Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.